Veliki potencijal mastera Evropskih integracija na Pravnom fakultetu

Master program Evropskih integracija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu postoji već deset godina. Od samog početka, akreditovan je za nastavu na engleskom jeziku, tako da je do sada diplomu ovog programa steklo oko 400 mladih iz zemlje i inostranstva. Studijski program podržava Evropska komisija.

Uspeh studijskog programa, pa samim tim i studenata, leži u činjenici da pored domaćih ima mnogo i gostujućih predavača. Upisuju ga i studenti prava, ali i ostalih društvenohumanističkih nauka.

"Program je veoma interesantan, jer se bavi temama koje su zaista aktuelne. Veoma je važno, da u svetu u kome živimo, poznajemo i razumemo sve aspetke evropskog prava", ukazuje student iz Italije Ruđero Pikone.

Miro Dantono izabrao je master evropskih integracija jer smatra da će mu doneti mnogo toga zato što sprema tezu iz međunarodnog prava.

Obezbeđena im je i dobra praksa.

"Trenutno radim u u Ministarstvu pravde i vezano za izveštavanje Evropske komisije o efikasnosti pravosuđa, tako da smatram da mogu svoje trenutno znanje i obrazovanje koje ovde steknem da iskoristim u daljem radu", ističe student Nina Jandrić.

Dragica Vujadinović, upravnica Mastera evropskih integracija, kaže da studenti trenutno imaju praksu u nekoliko naših ministarstava, u Kancelariji za pridruživanje, u Evropskoj delegaciji.

"Po dosadašnjim iskustvima, dobijaju dobra radna mesta u zemlji, ali i u inostranstvu", dodaje Vujadinovićeva.

Po završetku dobijaju diplomu našeg Univerziteta na engleskom jeziku, a oni koji dobro vladaju i francuskim, mogu da steknu još jednu diplomu.

"Imamo master koji se odvija zajedno sa Francuskim univerzitetskim centrom iz Nansija. Sa tim položenim i uz priznavanje dela ispita sa mastera na engleskom jeziku, oni dobijaju i francusku master dva diplomu. To što dobiju dve diplome im je nagrada i za taj napor koji su uložili da nauče dva jezika", napominje prof. Branko Rakić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Fakultetu se već javljaju studenti iz Nigerije, Meksika, Japana koji bi želeli od jeseni ovde da studiraju.

broj komentara 0 pošalji komentar