Kopaonik, obuka studenata u ekstermnim uslovima

Na Kopaoniku je realizovana skijaško-spasilačka obuka studenata završne godine Kriminalističko-policijske akademije. Osim skijaških veština i upravljanja motornim sankama, studenti su sa profesorima, savladali tehnike rada u nepovoljnim zimskim uslovima sa kojima će se susretati u praksi. Obuka je realizovana u saradnji sa Gorskom Službom Spasavanja i policijskom stanicom na Kopaoniku.

Sve što su naučili iz policijske topografije, studenti su primenili na terenu u ekstremnim uslovima, gde često dži-pi-es ne pomaže, već samo topografska karta i iskustvo.

Ukoliko zalutaju ili se suoče sa mećavom, neophodne su veštine iz policijske taktike koje podrazumevaju izradu improvizovanih skloništa od snega i priručnih materijala.

Jovan Igić, student kriminalistike kaže da tokom dana koriste  sveću kako bi podigli temperaturu.

"Sveća podiže temperaturu u odnosu na spoljnu temperaturu za 10 stepeni Celzijusa jer sneg stvara izolaciju", objašnjava Igić.

Studentima forenzike, koji prvi put rade u zimskim uslovima, sneg i vetar su velika smetnja na uviđaju.

"Dokazi se vrlo lako mogu uništiti, tako da moramo biti jako brzi i vrlo dobro obučeni", navodi Marija Pejić, studentkinja forezničkog inženjerstva.

Ana Branković, docent na osnovama forenzike i biologiji ističe potrebu za forenzičarima.

"Mislim da će sve više ovakvih kadrova biti potrebno ne samo našoj policiji, već i ministarstvu za zaštitu životne sredine, različitim inspekcijama, komunalnim inspekcijama, komunalnim policijama, zato što se sve više poslova prebacuje na policiju. Evo sad smo imali onaj slučaj u Obrenovcu sa zagađenjem i mislimo da je tu na primer jedan forezničar mogao veoma da pomogne", navodi Brankovićeva.

Budući kriminolozi, informatičari i forenzičari, savladali su upravljanje motornim sankama, a posebno tehnike skijanja osvajajući stazu, po stazu na Kopaoniku. 

"Tu nam je u gostima i komandir policijske stanice koji nas upoznaje sa problematikom na samom Kopaoniku. Kako izgleda i kako funkcioniše policijska stanica kada imate 20.000 do 30.000 gostiju i kako to izgleda drugačije, kada skoro da nemate nikoga", navodi dr Goran Vučković, profesor Kriminalističko-policijske akademije.

Ova praksa je veliki deo slagalice koja se uklapa sa znanjem na univerzitetu, navode profesori. Korisna u dinamičnom policijskom poslu u kome je svaki dan izazov. Kao i zimi na Kopaoniku.

Obuka je realizovana u saradnji sa Gorskom službom spasavanja i policijskom stanicom na Kopaoniku. 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">