Veliki planovi "Erbasa" u Srbiji

"Erbas" radi na sertifikaciji i promociji Vazduhoplovnog zavoda u Batajnici za remont helikoptera "gazela", kaže za RTS potpredsednik "Erbasa" za Jugoistočnu Evropu Cezar Sančez Lopez. Planira se saradnja sa vojskom, policijom i industrijom u narednom periodu.

Cezar Sančez Lopez je podsetio da je "Erbas" faktički prisutan na ovim prostorima od početka osamdesetih godina kada je JNA odlučila da modernizuje vojne helikoptere tipa "soko gazela" u saradnji sa sektorom za helikoptere francuske kompanije "Aerospasijel".

"Taj sektor je danas firma 'Erbas helikopteri'. 'Erbas' je nastao kao rezultat strateškog razmišljanja i političke odluke Nemačke, Španije i Francuske da spoje svoje aeronautičke kapacitete, kako bi bili konkurentni na svetskom tržištu", rekao je Lopez za emisiju "Dozvolite...".

Govoreći o strateškim planovima kompanije Lopez je rekao da industrijska saradnja čini DNK "Erbasa" i da je Srbija odličan primer za to, jer se posle nabavke devet helikoptera H-145-M očekuje razvoj vojno-industrijske saradnje.

Osim isporuke helikoptera, važan aspekt saradnje Srbije i "Erbasa" je Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici, koji se trenutno bavi održavanjem i remontom aviona i helikoptera Vojske Srbije.

"Već smo se složili oko plana da se Zavod sertifikuje kao centar za remont helikoptera tipa 'gazela', a sada smo u fazi pregovora da 'Moma Stanojlović' postane centar za remont 'gazela' i moći će da vrši komercijalne usluge klijentima širom sveta", objasnio je Lopez.

Istakao je da će zahvaljujući globalnoj prisutnosti "Erbasa", promocije kapaciteta "Mome Stanojlovića" ići mnogo lakše i biće jednostavniji pristup novim tržištima.

Planovi u civilnom sektoru

"Erbas" planira i prepoznao je potrebu za višenamenskim helikopterima koji se mogu koristiti i u vojne i u civilne svrhe, sa sertifikatima za civilne zadatke, što čisto vojni helikopteri ne mogu da rade.

"Naravno, imamo i helikoptere za hitne medicinske službe koji su potrebni ovom regionu, a jedan takav sertifikovan helikopter može da spasi i do 1.000 ljudskih života godišnje. Pored helikoptera, nastavićemo saradnju sa civilnim avio-kompanijama", rekao je Cezar Sančez Lopez.

Zaključio je da je "Erbas" zainteresovan za saradnju oko vojnih transportnih aviona, bezbednosne komunikacije, snimanja iz vazduha i korišćenja satelita.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 03. mar 2018, 16:09) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Samo napred u budućnost. Školovati mlade ljude i zaposliti na visoko tehnološkim projektima.