Predstavljen prvi e-udžbenik, Brnabićeva najavila podršku EU

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je oglednom času u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu na kome je predstavljen prvi srpski e-udžbenik iz biologije. Brnabićeva poručuje da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra.

Ana Brnabić ističe da je Vlada Srbije krenula hrabro i brzo sa reformama u obrazovnom sistemu i to je, dodaje, najvažniji zadatak.

"Ako nastavimo ovako, onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju", rekla je Brnabićeva novinarima.

U tom smislu, premijerka je navela da su prošle godine kao obavezan predmet od petog razreda uvedene informacione tehnologije, programiranje i kodiranje.

"Povezali smo osnovne škole u akademsku mrežu Srbije, a predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet, što je neophodno da bismo u dve hiljade učionica u okviru pilot-projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018. godinu opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom", rekla je Brnabićeva.

Postoji mogućnost, ukazala je, da se dobije i značajna podrška Evropske komisije.

Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog uvođenja elektronskog dnevnika koji je, kaže, već dao rezultate jer učenici manje izostaju sa nastave, a zaposleni u školama troše tri četvrtine manje vremena za administrativne poslove.

Plan je, prema njenim rečima, bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, a sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

Zakon o udžbenicima uskoro u Skupštini

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da će se Zakon o udžbenicima koji će uvažiti standard digitalnih udžbenika ući u skupštinsku proceduru krajem marta, navodeći da će se nastaviti sa reformama.

"Nedavno smo započeli priču da ćemo digitalizovati ceo obrazovni sistem, ovo je uvod koji pokazuje koliko brzo i dobro možemo da se organizujemo", naveo je Šarčević.

Autorka udžebnika koja je održala ogledni čas, Marina Drndarski, kaže da udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, audio i video materijale, ali i eksperimente.

Napominje da ove godine počinje "spiralni" način učenja koji podrazumeva da se, recimo, program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda.

"Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način", rekla je autorka Drndarski.

Ogledni čas su iz školskih klupa pratili predsednica Vlade Srbije i ministar prosvete, a udžebnik je, inače, rađen po licenci Nacionalne geografije.

Odgovarajući na pitanje novinara "ko stoji iza nepoznate investitorke koja je izgradila bespravni objekat na vrhu Kopaonika", Brnabićeva je zamolila medije da specifična pitanja proslede ranije njenom kabinetu kako bi mogla da odgovori.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 01. mar 2018, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

podrzavam

I meni se svidja potez. Konacno se nesto radikalno menja...ne moze i ne treba da bude isto kso u proslom veku...Lakse, zanimljivije...lepse. I, naravno, pisace se, tu su i sveske i papirne knjige....

(četvrtak, 01. mar 2018, 19:34) - Александар [neregistrovani]

Дигитализација

Већ је у неким студијама доказано да деца која уче преко таблета у просеку мање памте што и није новост имајући у виду да је за добро памћење потребан и активан рад са рукама. Значи слушати, писати, говорити, видети, осетити. Таблет запоставља писање и цртање али појачава гледање. Друга битна ствар је да људи све лошије пишу због дигитализације. Трећа битна ствар је да дигитализавија не сме да буде циљ него средство. Чини ми се да се ту и тамо то заборавља.

(četvrtak, 01. mar 2018, 15:54) - Petar [neregistrovani]

Bravo......

Svaka cast premijerki i vladi, trebalo bi sto pre uspostaviti sistem e udzbenika za ceo obrazovni sistem i umesto teskih torbi i brda papira nasa deca nose u skolu samo jedan tablet na kome ce sve odradjivati. Zivim u Britaniji vise od 20 godina ali ni oni nisu jos presli na e udzbenike s ovim bi napravili veliki civilizacijski skok a nasa decica bi bila mnogo zdravija