"Slogani pokazali nerazumevanje za žene"

Na konkursu kampanje podsticanja rađanja u Srbiji odabrano je šest slogana a prvo mesto dele: "Ljubav i beba – prvo što nam treba!" i "Rađaj, ne odgađaj!" Ministarstvo kulture je danas saopštilo da smatra opravdanim kritike koje je javnost uputila na račun predloženih slogana, te da nijedan od predloga ne zadovoljava potrebu da jedna poruka identifikuje složenost problema projektnog zadatka.

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" smatra da se ceo problem rađanja svaljuje na leđa mlade žene.

"Iako žene imaju preveliku odgovornost na sebi, žele da rađaju, ali moraju to duže da odlažu kako bi stekle sigurniju situaciju", rekla je Plemićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da su slogani pokazali nerazumevanje za žene. "Nedostaje osnovne sigurnosti kada pričamo o roditeljstvu da bismo mogli na ovakav način da predstavimo problem", navela je Plemićeva.

Ukazuje da je bilo pomaka: Revidirana je strategija iz 2008, novac za porodilje sada ide na njihove račune, a ne na račune poslodavaca, proširene su grupe žena koje mogu da dobiju porodiljsko bolovanje.

Ipak, te mere, smatra Plemićeva, nisu dovoljne i to je problem koji ne može da se reši preko noći.

"Žene imaju strah za svoje radno mesto, šta će biti kada se vrate, da li će dobiti otkaz ili biti postavljene na niže radno mesto sa manjom platom. To su problemi", rekla je Plemićeva i dodala da značajan problem predstavljaju i vrtići jer kada ne može dete da se upiše u vrtić, žena ne može ni da ide na posao.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво