Oproštaj od Nebojše Glogovca

Glumac Nebojša Glogovac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana. Opelo je održano u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu. Od poznatog glumca oprostili su se članovi porodice, prijatelji, kolege i brojni poštovaoci. Prethodno je održana komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Od slavnog glumca pred Crkvom Svetog Nikole prvo se oprostio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a potom i otac Mihailo, izaslanik patrijarha Irineja.

Otac Mihailo je rekao da patrijarh Irinej nije mogao zbog neodložnih obaveza da prisustvuje današnjem opelu.

"Dobio sam blagoslov da ja to učinim u njegovo ime. Nebojšu je patrijah Irinej poznavao vrlo dobro. Svi koji su prisustvovali liturgijama koje je služio patrijah Irinej znaju da se ime Nebojšino stalno izgovaralo. Nebojša je bio samosvojna ličnost koja je bila sposobna da se odbrani od ovog klonulog sveta i da kaže nešto drugačije od svega što slušamo svakoga dana", kazao je otac Mihailo.

Dodao je da postoji ta divna rečenica njegove školske drugarice. 

"Pitali su je šta je Nebojša najviše učinio u životu, a ona je kazala: Nije se obrukao. Eto to je u Nebojši prepoznao patrijah Irinej i zato ga je voleo. Naše je da se molimo Bogu da takvih ljudi bude što više među nama", kazao je otac Mihailo.

Među okupljenima su se našli i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, brojne kolege slavnog glumca kao što su Nela Mihailović, Dragan Bjelogrlić, Vojin Ćetković... direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zvezdan Terzić, slavni sportisti poput Dragana Džajića i Dejana Bodiroge.

Veliki glumac koji je sledio svoj talenat 

Prethodno je održana komemoracija u punoj sali JDP-a, a od "velikog glumca", "kralja glume", "nedostižnog heroja istine", čijim je odlaskom "pomerena zgrada JDP-a" i "napukla pozorišna mapa regiona" oprostili su se prijatelji, kolege, poštovaoci.

Ispred knjige žalosti bio je veliki red, a u holu, gde je postavljen video-bim, bio je muk kako bi oni koji ne uspeju da uđu u salu, a takvih je bilo mnogo, mogli da prate komemoraciju.

Mnogo mladih bilo je u sali, a od Glogovca su došli da se oproste i njegove najstarije kolege Branka Veselinović (99) i Vlasta Velisavljević (91).

Komemoracija je počela snimljenim insertom iz predstave "Hamlet", poslednje predstave i poslednje uloge koju je Glogovac odigrao 13. decembra 2017.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je nakon minuta ćutanja istakla da je Glogovac bio veliki glumac koji je sledio svoj talenat i da je bila radost i privilegija biti njegov prijatelj.

Reditelj Dejan Mijač se prisetio da je Glogovca upoznao kada je bio dečačić sa velikim očekivanjima i nestrpljenjem koje se videlo u svakom njegovom gestu.

"Imao je šta da kaže i to je sve više potvrđivao. Njegovom rastu nije bilo kraja. Iz dana u dan je bio nov, neponovljiv, čudan, snažan i svima drag. Otišao si mlad, mlađi nego ikada pre", rekao je Mijač.

Reditelj Slobodan Unkovski je u svom pismu, pročitanom na komemoraciji, naveo da je na prvoj probi predstave "Bure baruta" pomislio: kako "neko tako stidljiv može biti glumac", kako neko ko je "doneo onu stranu reke sa sobom i ko vuče Pančevački most iza sebe, zamišljen pod njegovom težinom, može da igra lako i jednostavno, kako mladić sa loknama u kosi, koji je ostavio crkvu u svom dvorištu i oca sveštenika, može da igra u toj krvavoj drami".

"Ta njegova posvećenost bila je autentična i iskrena. Nisi ga mogao zvati imenom, nekako nije bilo dovoljno ozbiljno za misiju koju nosi. Voleo sam taj njegov trenutak bezglasnog smeha, unutarnju radost i lepotu koja samo što nije eksplodirala iza njegove zategnute ozbiljnosti, to kupanje i valjanje u lepoti stvaralaštva, taj neizgovoreni prekrasni unutarnji monolog", naglasio je Unkovski.

On je podsetio da je pozorište kolektivna umetnost bazirana na moćnom pojedincu i primetio da je Glogovčev odlazak pomerio zgradu JDP-a.

"Napukla je teatarska mapa regiona. Potresla se filmska industrija. Pulska arena se nakrivila. Ceo region je postao kuća žalosti. Samo se čeliči Pančevački most i svi mi stojimo na njemu i posmatramo mali beli brodić sa upaljenim signalnim svetlima po danu, koji na očekivani nalet velike vode mora da ide napred, a na njemu, ako dobro vidimo, stoji Glogovac u tamnom odelu sa belom košuljom kao iz Hamleta i ozbiljan drži kormilo koje više ne služi svrsi", oprostio se pismom Unkovski.

Srdan Golubović, u čijem filmu "Klopka" je Glogovac igrao, naglasio je da je uvek bio zadivljen i opčinjen njegovom glumom.

"Njegov talenat je bio satkan od istine, a ta njegova glumačka istina od intuitivnosti, mudrosti, instinkta i razumevanja suštine. Ta istina je bila u lakoći, lepoti onoga što je izgovarao u predstava i filmovima, ali i u čvrstini, hercegovačkoj stamenosti i suštinskoj ljudskosti kada je ćutao. Njegova istina je bila njegova doboka glumačka tajna, satkana od hrabrosti, ludosti, destrukcije i nežnosti, tajna iza koje se krio veliki čovek, hrabar i ranjiv u isto vreme, veliki čovek koji je hrabro nosio svoju autentičnost i ponos", rekao je Golubović.

"Naš nedostižni heroj istine bio je jedan od najboljih glumaca koji su stali na bilo koju scenu bivše Jugoslavije i jedan od najboljih glumaca sa ovih prostora koji su hodali ispred filmske kamere. Za mene je uvek bio najbolji glumac na svetu i to će uvek biti. Zbogom, heroju istine, zbogom, najtalentovaniji prijatelju", naveo je Golubović.

Najemotivniji trenutak je bio izlazak na scenu Nebojšinih kolega sa klase – Nataše Ninković, Vojina Ćetkovića, Sergeja Trifunovića, Danijele Ugrenović, Danijele Pavlović, Borisa Pingovića, Nele Mihailović i Karoline Cimeše.

"Od prvog trenutka na našoj klasi nije se postavljalo pitanje da li si ti onaj pravi i predodređeni. Bilo je samo pitanje koliko daleko i visoko ćeš da putuješ. Svedoci smo da si svojim talentom, brzinom, oštrinom, karakterom, istinom koju si nosio u sebi, dodirnuo sama nebesa, da si svojim prisustvom svaki prostor činio ozbiljnijim, dubljim, luđim, privilegovanim", rekla je Ninkovićeva u ime svih.

"Pokazao si nam kako se izgara za istinom, kako se uvek ide do kraja u svemu što nazivaš svojim, kako se prezire laž, kako stvari treba nazivati pravim imenima. Pokazao si nam kako se može biti čuvar tradicije i opet biti gladan za novim, modernim, drugačijim. Pokazao si nam kako se može biti direktan i oštar, a tanan, pošten, nepotkupljiv, ciničan, a blag, jednom rečju svoj", rekla je Ninkovićeva. 

Ćetković je pročitao odlomak iz svog dnevnika datiran 8. februara, dan uoči Glogovčeve smrti, a glumac Vojislav Voja Brajović pesmu Mike Antića "Da li sam svuda gde su mi tragovi...", za koju je rekao da kao da ju je Glogovac napisao.

Aleksandar Popovski, koji je režirao "Hamleta", nazvao je Glogovca kraljem glume, a Goran Šušljik je interpretirao scenu iz predstave "Hadersfild".

Komemoracija je završena poslednjom scenom iz "Hamleta", u kojoj Glogovac izgovara "umreti, spavati, možda sanjati".

Ansambl JDP-a izašao je na scenu, u pozadini crno-bela fotografija Nebojše Glogovca, i uz pesmu "Pamtim samo sretne dane" Gabi Novak dugim aplauzom na nogama njegovi prijatelji i kolege oprostili su se od velikog glumca.

broj komentara 45 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 12:59) - Danijela [neregistrovani]

Nebojši

Počivaj u miru Legendo

(utorak, 13. feb 2018, 07:59) - sscorpio [neregistrovani]

Blaženi su čistim srcem, jer će Boga videti.

"O hrišćanine, kad budeš stupio u Carstvo Hristovo raduj se tvojoj građevini.
Prečisti Angeli Božiji i mladi što se rano upokojiše u Gospodu, i device što u devičanstvu pređoše preko mosta smrti u Raj. Na ovme spratu ti ćeš im izlaziti u sretanje i sa njima zajedno sladiti se gledanjem lica Božijeg." - sv. Vladika Nikolaj

(utorak, 13. feb 2018, 05:56) - Milêna C. [neregistrovani]

umjesto cvijeća

Javiše mi: umro si.
Ne vjerujem.
TI to ne umiješ.

Leti visoko, Prinče, visoko, u miru i spokoju.

(utorak, 13. feb 2018, 04:09) - Dragan R V [neregistrovani]

Dobri ljudi

I Bog bira ono sto je dobdo. Cestiti covece, spavaj u rajskom miru, I nek ti je lagana crna zemlj, Amin.

(utorak, 13. feb 2018, 00:06) - Suzana [neregistrovani]

Legendi

Neka te andjeli cuvaju odlazis na verujem bolje i lepse mesto carstvo nebesko je dobilo svog cara

(ponedeljak, 12. feb 2018, 23:41) - Alek i dragana [neregistrovani]

Uvek u secanju

Neka ti je vecna slava dobri covece.

(ponedeljak, 12. feb 2018, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

tuzno

putuj ljudino u Carstvo Nebesko neka te Andjeli vode.Mi te ovde ne mozemo zaboraviti .

(ponedeljak, 12. feb 2018, 22:44) - Miro-cirih [neregistrovani]

Nebojsa

Posledji Pozdrav Veliki covjece. Tvoji Nevesinjci

(ponedeljak, 12. feb 2018, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Vladika Rade

“Blago onom ko dovjeka zivi imao se rasta i roditi” Vjecna Slava♥️

(ponedeljak, 12. feb 2018, 17:31) - Nenad Ranisavljevic Paris [neregistrovani]

Odlazak velikana

Neka je vecna slava i hvala Nebojsi Gilogovcu a njegovoj porodici iskreno saucesce !