Zbog magle, avioni "Er Srbije" kružili nebom

Dva aviona "Er Srbije" koja su danas zbog magle kružila nebom, na letu iz Beča i Zagreba, sletela su na beogradski aerodrom, sa više od jednog sata zakašnjenja, rečeno je "Tanjugu" na Aerodromu "Nikola Tesla.

Beogradski aerodrom je neprekidno otvoren za avio-saobraćaj, jer raspolaže kategorijom III-B, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanje i poletanje aviona u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti.

To znači da su stvoreni uslovi da avioni sleću pri horizontalnoj vidljivosti duž piste do 50 metara i vertikalne vidljivosti od samo 15 metara.

Od jutros je zabeleženo kašnjenje pet od ukupno 101 leta, koliko ih je za danas predviđeno.

Let avio-kompanije "Transavija" iz Amsterdama za Beograd preusmeren je u Sofiju, dok je povratni let rumunske avio-kompanije TAROM za Bukurešt otkazan.

Aerodrom navodi da odluka o tome da li će avio-kompanije sletati ili poletati u uslovima smanjene vidljivosti zavisi od nekoliko činilaca, kao što su opremljenost aviona, obuke i dozvole pilota za sletanje i poletanje u ovakvim uslovima, procedura avio-kompanija i, na kraju, od odluke pilota da li će u uslovima smanjene vidljivosti sleteti u Beograd ili preusmeriti let na najbliži aerodrom.

Mediji su preneli da su avioni kružili nad aerodromom čekajući da se magla raziđe kako bi mogli da slete, kao i da su dva aviona kompanije "Er Srbija" kružila iznad Srema.

Takođe, magla pravi problem manjim letelicama koje nemaju opremu koja je predviđena za letenje u ovakvim vremenskim uslovima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 06. feb 2018, 20:04) - Milan [neregistrovani]

NIS

Aerodrom u Nisu ima veoma mali broj maglovitih dana.
Pitanje je zasto se avioni ne preusmeravaju za Nis?

(utorak, 06. feb 2018, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

Magla

Zasto ne slete na aerodrom u Nisu?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">