Miličković: Srbija za kontrolu malog i lakog naoružanja

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković kaže da Srbija u potpunosti razume potrebu da se na svim nivoima definišu aspekti kontrole malog i lakog naoružanja, njegovih delova i pripadajuće municije u cilju sprečavanja pristupa oružju kriminalnim grupama i teroristima.

"Jedan od prioriteta u našem radu jeste i borba protiv ilegalne trgovine i krijumčarenja vatrenog oružja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava" rekao je Miličković koji je u Podgorici učestvovao na Regionalnoj konferenciji o jačanju obaveza u kontroli malog i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi.

Miličković je istakao da je srpska policija tokom 2017. godine oduzela više od 1.800 komada vatrenog oružja, više od 24 kilograma eksploziva i gotovo 50.000 komada municije različitog kalibra.

Podsetio je i da je Srbija od 1992. do 2017. godine sprovela osam postupaka legalizacije i predaje oružja, koji su se pokazali kao efikasna mera smanjenja količine nelegalnog oružja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo u 2017. godini uništilo više od 18.000 komada oružja i želim da istaknem da se Republika Srbija po ovom pitanju pozicionirala kao lider u regionu", rekao je Miličković.

Ti podaci, kako je dodao, pokazuju posvećenost Srbije sistemskoj borbi protiv organizovanog kriminala, posebno borbi protiv posedovanja, skladištenja i prodaje nelegalnog vatrenog oružja i municije.

Naglasio je da je cilj svih napora koje MUP preduzima bezbednost građana Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Veći broj oduzetog i uništenog oružja, znači manju dostupnost oružja i manji broj krivičnih dela na ulicama Srbije, ali i svih gradova jugoistočne Evrope, kao i smanjenu mogućnost za krijumčarenje oružja u zemlje Zapadne Evrope, naveo je Miličković.

Kako je dodao, zato se i preduzimaju sve moguće mere kako bi učiniocima krivičnih dela oružje bilo manje i teže dostupno.

Predstavnici vlada u regionu odlučni su da rade na jačanju kontrole malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi, saopštio je ranije danas Savet za regionalnu saradnju pod čijim pokroviteljstvom je u Podgorici održana konferencija tim povodom.

Na konferenciji su učestvovali zamenici ministara unutrašnjih i spoljnih poslova iz regiona koji su, kako se navodi, istakli da su opredeljeni za razradu Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 02. feb 2018, 10:40) - Vasil Anicic [neregistrovani]

samo rezultatima

E ovo je tema na kojoj treba da se radi,poverenje je potrebno gradjana pre svega!Milickovic i njegov nacin rada potvrdjuje da su rezultati ti koji govore!

(četvrtak, 01. feb 2018, 21:43) - Simonovic [neregistrovani]

nista deklarativno

Sve ovo je ozbiljan problem sa kojim mora bas ovako kao sto je navedeno od strane sekretara Milickovica da bude resavano,nista deklarativno vec odmah preuzeto za unistenje ili legalizaciju!a ne pune kuce nelegalnog oruzja!

(četvrtak, 01. feb 2018, 21:34) - Vesic Milan [neregistrovani]

realno stanje

Stopa kriminogenih delovanja je upravo uzrokovana kolicinom tog nazovi lakog oruzja po ulicama,Milickovic upravo stavlja do znanja sta se mora i kako se radi u pravnoj drzavi!