Povelje za jačanje međudržavnih odnosa Srbije i Izraela

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, gradski menadžer Goran Vesić, dirigent Stefan Zekić i Sofija Francuski Levi dobili su povelje za izuzetan doprinos jačanju međudržavnih odnosa i kulturnih veza između Srbije i Izraela. Priznanja su dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu, a dodeljuju ga Kneset, parlament Izraela i Ministarstvo inostranih poslova te zemlje.

Goran Vesić je rekao da Povelju doživljava kao čast i obavezu i kao priznanje za sve ono što je Beograd u poslednje četiri godine uradio na obeležavanju Holokausta i mesta gde su stradali beogradski Jevreji.

On je naveo da je Beograd 2014. godine proglasio 10. maj Danom sećanja na žrtve Holokausta.

"Učinili smo velike napore kako bi Staro sajmište konačano postao Memorijalni centar. Raselili smo Centralnu kulu, pripremili Zakon o Starom sajmištu, formirali međunarodno telo na čijem čelu se nalazi direktor centra 'Simon vizental' Efraim Zurof, uspostavili komunikaciju sa Jad Vašemom - centralnim mestom za memorijalizaciju, odnosno sećanje na Holokaust. Završili smo projekat u kome smo rekonstriusali život tri i po hiljade Jevreja od 7.000 koliko ih je stradalo na Starom sajmištu", ukazao je Vesić.

Kako je dodao, u poslednje četiri godine urađeno je više nego što je to bio slučaj decenijama unazad kako bi Staro sajmište postalo obeleženo mesto.

"Republika Srbija je donela Zakon o vraćanju imovine jevrejskoj zajednici. Mi smo jedna od prvih evropskih zemalja koja je donela takav zakon. Na taj način smo pokazali koliko nam je važno to pitanje i koliko kao narod zelimo da Holokaust ostane upamćen i da se generacije koje dolaze obrazuju i uče sta su bili užasi Holokausta" rekao je Vesić.

On je rekao i da Povelju doživljava kao priznanje za ono što je do sada urađeno ali i kao obavezu da se i ubuduće završavaju svi poslovi i jačaju veze između izraelskog i srpskog naroda.

Vesić je naglasio da su to dva veoma povezana naroda i da je saradnja između Srbije i Izraela dobra, ali da uvek može da bude još bolja.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam je rekla da Srbija i Izrael imaju bogat dijalog, značajnu trgovinsku razmenu uz velike investicije i saradnju u raznim oblastima, ali da ta dostignuća ne bi trebalo smatrati "gotovom činjenicom".

"Zato ova svečanost ima za svrhu dodeljivanje priznanja, kao zahvalnost Izraela onima koji u Srbiji rade na svemu tome", dodala je ona.

Nakon dodele priznanja u Narodnom pozorištu održan je koncert "Muzikom i sećanjem za prijateljstvo među narodima", povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво