Deževska dolina – mesto gde je rođen Rastko Nemanjić

Savindan ima posebnu draž u Deževskoj dolini kod Novog Pazara. U zaseoku Miščići rođen je Rastko Nemanjić. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje koji je u dolini Starog Rasa stvorio prvu srpsku državu.

Priča kaže – po povratku iz ratnog pohoda veliki Župan Stefan Nemanja uzimajući prvi put u naručje svog tek rođenog sina Rastka izgovorio je: "Mišče moje malo". Tako nastadoše Miščići, a posle osam vekova niče i hram posvećen Svetom Savi.

"Hvala Bogu od 2012. godine kada je u ovom mesecu postavljen kamen temeljac, od tada je urađeno dosta", kaže deževski paroh Ivan Jeremić.

Pored Svetog Save odavde su još potekli i Vukan, Stefan Prvovenčani, i drugi Nemanjići: Radoslav, Vladislav, Uroš, Dragutin i Milutin.

Građani kažu da bi to trebalo da bude mesto hodočašća i da ne bi trebalo da bude zapostavljeno. Poručuju da Deževa nije obično selo i da je reč o kolevci prve srpske države.

Privilegiju imaju i učenici iz Deževske doline - o najsvetlijem periodu srednjovekovne srpske istorije uče i samo jednim pogledom kroz prozor.

Mališani su srećni što se igraju na mestima gde su bili dvorovi Nemanjića i gde se igrao Sveti Sava.

Kod metalnog krsta u selu Miščići, gde se po predanju nalazila kuća u kojoj je rođen Rastko Nemanjić, na današnji dan meštani i sveštenstvo, kroz besedu i bogat kulturni program tradicionalno slave prvog srpskog prosvetitelja i utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

broj komentara 0 pošalji komentar