Kampanja RTS-a i Ministarstva zdravlja: Rak je izlečiv

Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su Memorandum o saradnji, čime je zvanično počela nacionalna kampanja "Rak je izlečiv". Cilj kampanje je da se ukaže na značaj preventivnih mera.

Kampanja koja je simbolično počela u pet minuta do dvanaest podrazumeva redovno izveštavanje o borbi protiv malignih bolesti u emisijama RTS-a, organizovanje tematskih tribina širom zemlje, besplatne preventivne preglede za građane, edukaciju kao i humanitarne akcije koje će se odvijati u saradnji Radio-televizije Srbije i Ministarstva zdravlja.

Zlatibor Lončar je istakao da je "minut do dvanaest" jer su nam se desile, kako kaže, "stvari na koje smo upozoravali".

"Neophodno je da se promene stvari, da svako krene od sebe, da promenimo životne navike, način ishrane, fizičke aktivnosti, da redovno idemo kod lekara. Jedino tako ćemo pomoći i sebi i svima onima oko nas. Ovo je najbitnija borba i ona će biti naš prioritet", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je zahvalio svima na učešću u kampanji, i zamolio da se širi svest o njenom značaju. 

Direktor RTS-a Dragan Bujošević izrazio je ubeđenje da će ta kampanja pomoći u prevenciji i pravovremenoj dijagnostici malignih bolesti. 

"U Srbiji manji broj ljudi oboleva od raka nego u nekim drugim zemljama, ali je procenat smrtnosti mnogo veći, što znači da mi grešimo u mnogim stvarima, to ćemo sasvim sigurno ispraviti. Popravićemo neke naše navike, popravićemo preveneciju, popravićemo znanje naših lekara, i siguran sam da ćemo doći do nekih novih lekova i tehnika lečenja kroz ovu akciju koja će trajati godinu dana", rekao je Bujošević.  

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da se preventivnim merama broj obolelih od raka može smanjiti za 30 odsto.

"Odgovornost ne snosimo samo mi koji se bavimo zdravstvom i porodica, već celo društvo", naglasio je Džodić. 

Zato će vas RTS narednih godinu dana još češće obaveštavati, savetovati kako da uz male promene životnih navika izbegnete bolest i kako zajedno da se borimo protiv raka.

"Svako od nas u okruženju ima nekog ko ima rak, ko se borio ili se nije izborio, i zbog toga smo mi svi danas zajedno ovde, da bismo se svi zajedno borili za sve one pacijnete koji se suoče sa ovom dijagnozom", kaže novinarka RTS-a Ana Stamenković.

"Organizovaćemo tribine i predavanja širom zemlje, ići ćemo od severa do juga, do najudaljenijih krajeva, i tu se nećemo zaustaviti, najkasnije u aprilu kreće RTS-ov karavan zdravlja", rekla je novinarka RTS-a Ivana Božović. 

Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese. Od neke maligne bolesti dnevno u našoj zemlji oboli jedno dete.

U odnosu na ostale, građani Srbije u većem broju umiru od te bolesti zbog, kako kažu lekari, loših životnih navika, neodlaska na redovne preventivne preglede ali i nedostatka odgovarajuće terapije i lečenja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. feb 2018, 07:55) - Olgica [neregistrovani]

Rak je izlečiv

Na žalost i u Malom Zvorniku je puno oboleli i umrli, posetite i moje mesto!!

(petak, 19. jan 2018, 19:01) - anonymous [neregistrovani]

Milan

Gospodine Šarčeviću, ako sam iz vašeg komenatar dobro shvatio, vi ste onkološki pacijent i ja Vam želim da, ipak, na kraju dobijete taj nedostajući lek i da Vam pomogne, kao što želim svima nama da nam savremene terapije budu dostupne ako nam zatrebaju, a ne da budemo zemlja trećeg sveta u kojoj se onkološke i druge bolesti leče manje efikasnim lekovima nego drugde u civilizovanim zemljama. Ova kampanja RTS-a je jako važno, ali je neverovatno koliko se malo priča o lošoj situaciji u našem zdravstvu

(petak, 19. jan 2018, 14:12) - Tomislav Sarcevic [neregistrovani]

Рак је излечив

U donjem delu teksta je lepo sve objasnjeno, "недостатак одговарајуће терапије и лечења".Nazalost da je u ovom polju Srbija u jako losoj situaciji, nedostatak novijih lekova, ubacivanje novih postojecih lekova u listu koji bi bili dostupni gradjanima.Ovo govorim iz svog iskustva jer sam dosao do tacke kada su mi rekli da su iscrpljene mogucnosti lecenja u Srbiji a potreban mi je lek koji postoji vec 10 godina.Ja ga ne mogu dobiti jer nije na spisku lekova koje drzava dotira a da ga kupim kosta 3000e na mesecnom nivou.Da ne spominjem cekanje na CT i magnetnu rezonancu koje kod onkoloskih bolesnika mora brze da se obavlja.I pored ovoga na kraju mogu samo da pohvalim sve medicinsko osoblje koje se trudi da uradi sta mogu u uslovima koje imaju