Ulice bez imena i kuće bez broja postaju prošlost

Do kraja godine ulice bez imena i broja trebalo bi da postanu prošlost, a tri miliona građana Srbije da dobije preciznu adresu. Prošlogodišnjom uredbom o izmenama adresnog registra predviđeno je i da vlasnici objekata koji nisu legalizovani imaju pravo na kućni broj. O trošku države zvanična imena dobiće ulice u Loznici, a za isti projekat, kako saznaje RTS, zainteresovani su Vrnjačka Banja, Aleksinac i Novi Pazar.

U naselju u kome se svojevremeno izgubilo i "Guglovo" vozilo, za adresu se pitaju samo iskusni poštari. Ni za njih nije uvek jednostavno da u Kaluđerici isporuče pošiljku. Posebno kada u vreme godišnjih odmora na teren izađu mlađe kolege.

Rajko Simić, poštar u beogradskom naselju Kaluđerica, kaže da kolege obučavaju, ostave im broj kako bi ih pozvali u slučaju da ne mogu da se snađu.

"Problem je jer se brojevi ne slažu, ima i duplih brojeva. Nalazimo ih po prezimenu pošto mi, kolege, znamo gde je koja kuća", ističe Rajko. 

U Srbiji, od 73.000 ulica, gotovo 27.000 nema zvanično ime. Pošta za njih koristi svoje interne nazive. A u Kusatku, osim ulica bez imena i kuća bez broja, isporuke komplikuje i 200 osoba sa istim imenom i prezimenom. To nije i jedina adresna nedoumica.

"Poseban problem su identični nazivi ulica u većim gradskim mestima. Tako na teritoriji Beograda imamo 33 beogradske ulice, 19 avalskih i 17 prvomajskih", kaže Srđan Jovanović, direktor Funkcije poštanske mreže.

U Loznici će o trošku države biti rešene bar one bezimene. Od februara dobijaju table sa imenom. A država će finansirati i postavljanje tabli s brojevima na kuće 10.000 meštana.

"U toku je procedura nabavke s imenima tabli koje će biti postavljene na početku i kraju svih 678 ulica koje nisu imale imena. Reč je o 1.376 tabli, time zaokružujemo prvu fazu projekta. U drugoj treba sprovesti javnu nabavku i tada ćemo nabaviti i postaviti pločice s kućnim brojevima", kaže član Gradskog veća Loznice Dejan Stalović.

U drugim mestima taksa za kućni broj je pojeftinila sa 5.400 na 2.700 dinara. Promena adrese znači i promenu u dokumentima. U Republičkom geodetskom zavodu kažu da tu neće biti dodatnih troškova.

"Svi koji imaju čipovane lične karte, za njih je promena adrese besplatna, samo treba da se obrate nadležnom MUP-u, i podnesu zahtev. Oni bez čipovane lične karte plaćaju izradu obrasca, to ne moraju odmah već po isteku roka važenja svih dokumenata", kaže Vesna Protulipac iz Republičkog geodetskog zavoda.

Adresni registar preduslov je za funkcionisanje i određenih elektronskih servisa. Mogao bi da pogura Srbiju na Duing biznis listi Svetske banke.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 12. jan 2018, 06:14) - anonymous [neregistrovani]

Samo jedan predlog

Zasto ne primenite nove sisteme.Table sa imenima ulica na saobracajne znake a brojevi kuca na zgrade?

(sreda, 10. jan 2018, 13:18) - Горан [neregistrovani]

Имена улица

Име улице мора бити и на табли са кућним бројем, постављање и табле са именом на почетку и на крају улице је бесмислено. Нико неће видети име улице ако се укључи из неке попречне улице. Уз то, погледајте како је у Аустрији, Чешкој или Мађарксој, на пример, где су на свим таблама код укрштања улица означени и кућни бројеви који следе до следеће раскрснице.
На крају, мора то са именима улица да стигне и до МУП-а и до комуналаца, јер они, иако има имена улице, и даље пишу "Нема улице, ББ" у личне документе и рачуне!
Следеће су и поштански бројеви, јер у Србији по 3-4 места имају исти поштански број, а за Београд да и не говорим јер сви пишу 11000, чак и државне службе, иако се налазе на потпуно другим крајевима града обично кажу "Ма, нема везе, то је све исто". То је један јавашлук и велики немар свих који се, уосталом, види и на сваком кораку.

(sreda, 10. jan 2018, 06:52) - Daksi [neregistrovani]

Dobro

Dobro da se neko setio.

(sreda, 10. jan 2018, 05:47) - anonymous [neregistrovani]

besplatna licna

Cuj besplatna a ja platio taksu za promenu prebivalista na cipovanoj licnoj karti, a i treba vam dokaz da je nekretnina vasa, kupoprodajni ugovor ili izvod iz katastra sto se placa.

(sreda, 10. jan 2018, 05:12) - Nishlija [neregistrovani]

Uozbilji se Srbijo!

Trenutno sam u poseti Nisu. Medjutim, ni posle nekoliko meseci provedenih u ovom gradu nisam zapamtio ime niti jedne ulice osim par bulevara. Razlog tome je to sto nema imena ulica NA RASKRSNICAMA. One jadne tablice na nekim zgradama je veoma tesko procitati (ako ih uopste ima). Zaduzeni za obelezavanje ulica treba da pogledaju reportaze nekih gradova po Evropi ili Severnoj Americi I da pogledaju kako su jasno, precizno I citko ispisana imena ulica na tablama okacenim na stubove/cevima na svakoj raskrsnici I sajlama koje drze visece semafore. Kad smo vec kod semafora u Americi, Kanadi...to je posebna divna prica. Postavljeni su sa druge strane ulice I vozac komotno vidi taj semafor dok ceka na raskrsnici promenu svetla. Ovde u Srbiji semafor je tu uz nos I covek iskrivi vrat cekajuci promenu. Najveci problem je dok vozac u raskrsnici ceka da skrene u levo a pri tom nema pregled na semafor. Srecne vam/nam promene.
Poz

(utorak, 09. jan 2018, 20:54) - anonymous [neregistrovani]

Озбиљно питање

Хоће ли таблица са бројем куће садржати и име улице које је неопходно. Када се уђе из једне попречне у главну дугачку улуцу на средини а незамо где смо, онда видимо име улице поред самог броја куће.

(utorak, 09. jan 2018, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

Sramota

To treba cim pre srediti. Danas je tako nesto u Evropi nedopustivo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">