Ulice bez imena i kuće bez broja postaju prošlost

Do kraja godine ulice bez imena i broja trebalo bi da postanu prošlost, a tri miliona građana Srbije da dobije preciznu adresu. Prošlogodišnjom uredbom o izmenama adresnog registra predviđeno je i da vlasnici objekata koji nisu legalizovani imaju pravo na kućni broj. O trošku države zvanična imena dobiće ulice u Loznici, a za isti projekat, kako saznaje RTS, zainteresovani su Vrnjačka Banja, Aleksinac i Novi Pazar.

U naselju u kome se svojevremeno izgubilo i "Guglovo" vozilo, za adresu se pitaju samo iskusni poštari. Ni za njih nije uvek jednostavno da u Kaluđerici isporuče pošiljku. Posebno kada u vreme godišnjih odmora na teren izađu mlađe kolege.

Rajko Simić, poštar u beogradskom naselju Kaluđerica, kaže da kolege obučavaju, ostave im broj kako bi ih pozvali u slučaju da ne mogu da se snađu.

"Problem je jer se brojevi ne slažu, ima i duplih brojeva. Nalazimo ih po prezimenu pošto mi, kolege, znamo gde je koja kuća", ističe Rajko. 

U Srbiji, od 73.000 ulica, gotovo 27.000 nema zvanično ime. Pošta za njih koristi svoje interne nazive. A u Kusatku, osim ulica bez imena i kuća bez broja, isporuke komplikuje i 200 osoba sa istim imenom i prezimenom. To nije i jedina adresna nedoumica.

"Poseban problem su identični nazivi ulica u većim gradskim mestima. Tako na teritoriji Beograda imamo 33 beogradske ulice, 19 avalskih i 17 prvomajskih", kaže Srđan Jovanović, direktor Funkcije poštanske mreže.

U Loznici će o trošku države biti rešene bar one bezimene. Od februara dobijaju table sa imenom. A država će finansirati i postavljanje tabli s brojevima na kuće 10.000 meštana.

"U toku je procedura nabavke s imenima tabli koje će biti postavljene na početku i kraju svih 678 ulica koje nisu imale imena. Reč je o 1.376 tabli, time zaokružujemo prvu fazu projekta. U drugoj treba sprovesti javnu nabavku i tada ćemo nabaviti i postaviti pločice s kućnim brojevima", kaže član Gradskog veća Loznice Dejan Stalović.

U drugim mestima taksa za kućni broj je pojeftinila sa 5.400 na 2.700 dinara. Promena adrese znači i promenu u dokumentima. U Republičkom geodetskom zavodu kažu da tu neće biti dodatnih troškova.

"Svi koji imaju čipovane lične karte, za njih je promena adrese besplatna, samo treba da se obrate nadležnom MUP-u, i podnesu zahtev. Oni bez čipovane lične karte plaćaju izradu obrasca, to ne moraju odmah već po isteku roka važenja svih dokumenata", kaže Vesna Protulipac iz Republičkog geodetskog zavoda.

Adresni registar preduslov je za funkcionisanje i određenih elektronskih servisa. Mogao bi da pogura Srbiju na Duing biznis listi Svetske banke.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво