Digitalizacija arhiva RTS-a trajaće dve decenije

Svi arhivi Radio-televizija Srbije (RTS), koji sadrže više od 200.000 sati programa i audio dokumenta, biće digitalizovani u tri faze, a za realizaciju tog projekta koji će trajati dve decenije, biće potrebno ukupno 4.260.000 evra, piše UNS, prenosi "Fonet".

Budžetom, preko Ministarstva kulture i informisanja, za 2018. godinu RTS-u je za digitalizaciju namenjeno 200 miliona dinara, piše UNS.

"Svako dalje odlaganje digitalizacije nacionalnog blaga koje se nalazi u programskom arhivu Javne medijske ustanove RTS, dovelo bi do njenog nestanka za buduće generacije", kažu u RTS-u, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Na realizaciji ovog programa, Radio-televizija Srbije već radi sopstvenim novcem. Prema projektu za digitalizaciju arhiva RTS-a, u koji je UNS imao u uvid, proces digitalizacije se odvija u tri faze.

Prva faza ovog trogodišnjeg projekta okončana je u prošloj godini. Za digitalizaciju i restauraciju dela filmskog arhiva RTS je uložio 1.030.000 evra.

U drugoj fazi, za 2018. godinu, planira se kupovina opreme i obuka kadrova, za šta je potrebno 2.540.000 evra.

Treća faza obuhvata digitalizaciju video i audio-arhiva uz novu katalogizaciju. Za nju je potrebno ukupno 690.000 evra.

"Čekamo da nam stigne novac od Ministarstva koji će biti uključen u nastavak procesa digitalizacije. Predviđeno je da se na ovom projektu radi dve decenije i potrebno je ukupno 4.260.000 evra", kažu iz RTS-a, piše UNS.

Digitalizovani program RTS-a dostupan je u kablovskom sistemu IPTV MTS, a uskoro će biti emitovan i na OTT platformi RTS-a.

"Budžetsko finansiranje digitalizacije arhiva RTS-a je u skladu sa članom 43 Zakona o javnim medijskim servisima", kažu u Ministarstvu kulture, piše UNS.

Prema Zakonu, deo sredstava se može obezbediti i iz budžeta Republike Srbije i budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za projekte, između ostalih namenjenih razvoju novih tehnologija i digitalizaciji arhiva.

"Konkurisali smo i za sredstva iz EU fondova u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije", kažu iz RTS-a, piše UNS.

broj komentara 0 pošalji komentar