Mala Rada ne slavi rođendan

Posle majčine smrti jedanaestogodišnja Radmila iz sela Debelje preuzela je brigu o domaćinstvu i bolesnom ocu. Primanja iz Centra za socijalni rad jedini su izvor prihoda te porodice.

U selu Debelji, pod Zlatarom, jedanaestogodinja Radmila je, posle majčine smrti, preuzela brigu o domaćinstvu i bolesnom ocu. Primanja iz Centra za socijalni rad jedini su izvor prihoda.

Nastojanja da se otac i kći negde trajno zbrinu bila su bezupešna. Iako sami ne mogu, jedno bez drugog neće. Nemaštinu u kojoj žive, školu do koje pešači pet kilometara, zimu u trošnoj kolibi, Radmila kao da ne primećuje. Jer, za bolje ne zna.

Devojčica je suviše mala, a otac suviše bolestan. Imaju jedno drugo i više nikoga. Krov nad glavom je jadan i pravo je čudo da Radmila nije bolesna, a kažu da nije gotovo nikada.

Radmilin otac Nebojša Jelić je rekao da mu je potrebno lečenje, da je njegovoj ćerki potrebno školovanje, ali da ona neće da ide od njega.

Imanje nema ko da obrađuje, a stoku nemaju jer nema ko da je održava. I to što radi ova jedanaestogodišnjakinja previše je za nju.

Radmila loži vatru, sprema ručak, hrani koze, cepa drva, ide u školu, ali i pored svega toga ima vremena za igru, ali sama, jer nema nikoga u blizini.

Da nije pomoći prvih komšija koji je nahrane i okupaju ko zna šta bi bilo. Zahvaljujući njima porodica Jelić prve mrazove nije dočekala bez drva, ali zima je duga i toliko toga je neophodno.

Potraga za hraniteljskom porodicom

U Radinom detinjstvu nema mnogo razloga za radost, ali ona i dalje ume da se smeji i želi tako malo, pa čak i za rođendan koji, inače, ne slavi.

Devojčica je poželela za svoj dvanaesti rođendan tortu, a kaže da je njena najveća želja da joj otac ozdravi.

Radmila ima ogromnu ljubav i podršku, ali joj je potreban socijalni momenat prave porodice da bi bila funkcionalnija, sigurnija u sebe, da bi mogla da postigne bolje rezultate jer za to ima potencijala, rekla je Nataša Pucarević iz Centra za socijalni rad Nova Varoš.  

Rešenje za devojčicu je hraniteljska porodica za kojom Centar za socijalni rad traga u Novoj Varoši, da bi Radmila bila blizu oca, za koga će uskoro biti zadužena gerontodomaćica.

Tek kada bude ubeđena da će moći da viđa oca, Radmila će otići iz svoje Debelje u život kakav je odavno zaslužila.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи