Za šest meseci mere za 7.500 nasilnika

U prvih šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici hitne mere su izrečene u blizu oko 7.500 slučajeva, izrađeno je više od 4.000 individualnh planova za štitu žrtve, a razmatrano je ukupno više od 20.000 slučajeva nasilja među kojima su i prijave od pre 1. juna.

To znači da je u 7.500 slučajeva nasilnik bio udaljen iz stana ili mu je izrečena zabrana prilaska žrtvi na period od 30 dana, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

"Pored toga, kooridinacione grupe izradile su više od 4.000 individualnih planova kojima se utvrđuje koje sve konkretne mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo", dodaje ministarka.

Ukazala je na to da je tokom prvih šest meseci primene zakona razmatrano više od 20.000 slučajeva nasilja jer su nadležni organi postupali i po Uputstvu saveta za borbu protiv nasilja koji je formirala Vlada Srbije.

"To znači da se ne razmatraju samo novi slučajevi nasilja, već da tužilaštvo razmatra i prijave koje su podnošene i pre stupanja zakona na snagu", ukazala je Kuburović.

Naglasila je da ovi podaci pokazuju da se zakon efikasno primenjuje i ima preventivno delovanje, što je i bio cilj njegovog donošenja.

"Podaci pokazuju da i postoji sinergija svih organa koji treba da primenjuju zakon da koordinirano rade i utvrđuju koje sve mere treba preduzeti konkretno kako bi se određenoj žrtvi pomoglo", naglasila je ministarka.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. dec 2017, 16:34) - Rade anonymous [neregistrovani]

Da ne poveruješ

Da čovek ne poveruje.Nasilnici udaljeni iz stana i zabranjeno im 30 dana da prilaze žrtvi.Nije čudo što ovoliko ubistava zadnjih godina ima u Srbiji.Zamislimo neko prebije suprugu ili dete i on je nasilnik koji ne ide na sud i u zatvor da tamo iskaja grehe i dovede sebe u redu i za život u društvu.Zašto je nasilnik?Da li se drogira ili je akloholičar ili nešto treće.Nije bitno 30 dana sankcija da apstinira od maltretiranja.Strašno koji sistem.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">