Počeo Festival nauke na Beogradskom sajmu

Jedanaesti Festival nauke, pod sloganom "Jedan na jedan", otvoren je na Beogradskom sajmu, a ministar prosvete Mladen Šarčević je otvarajući Festival najavio da će sledeće godine biti otvoreno još centara za promociju nauke gde će mladi sticati znanja, ali i prijateljstva iz celog sveta.

Šarčević je istakao da je važno da postoje festivali, ali i centri za promociju nauke, kojih je trenutno 13 u Srbiji, a tokom sledeće godine nova tri centra biće otvorena u Banatu, Centralnoj Srbiji i Beogradu.

Ministar je ukazao da je novim budžetom izdvojeno 15,5 odsto više sredstava za nauku i obrazovanje, te da će u 2018. godini biti urađeno mnogo za obrazovni sistem – skoro sva deca počeće da rade vežbe iz prirodnih nauka, a počeće i digitalizacija obrazovnog sistema.

Podsetio je da je osim Istraživačkog centra u Petnici, koji je, kako je naveo, već afirmisan i poznat u svetu, ove godine afirmisan jedan novi centar za lingvističke nauke u Tršiću.

Dodao je da će u saradnji sa Nacionalnim američkim fondom za nauku uskoro biti pokrenut i srpski Nacionalni fond za nauku što je i u skladu sa izradom novog Zakona o naučno-istraživačkoj delatnosti.

Ana Petrović, osnivač Festivala nauke, rekla je da će tokom četiri dana trajanja festivala u četiri hale Beogradskog sajma nauku predstaviti više od 700 učesnika iz 72 institucije.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke od 14. do 17. decembra u nekoliko termina na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 Beogradskog sajma, Stiv Vulf, naučni komunikator iz Holivuda, kroz eksplozivni naučni šou-program "Nauka iza Holivuda" otkriće posetiocima Festivala kakva se naučna magija dešava iza kamera holivudskih filmova.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">