"Važno prijaviti nasilje kako bi se pomoglo žrtvi"

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže za RTS da je broj žena ubijenih u porodičnom nasilju od početka godine povećan na 29, a da je ubijeno i dvoje dece. Napominje da društvo mora problem ozbiljno da shvati i da nasilje treba tretirati na isti način.

Vesna Stanojević rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je broj žena ubijenih u porodičnom nasilju od početka godine povećan na 29.

"Ubijeno je i dvoje dece i ti brojevi nam šalju loše poruke. Od jula smo imali relativno miran period u kojem nije bilo smrtnih ishoda porodičnog nasilja, ali u zadnjih mesec dana dogodila su se ubistva koja su nas sve potresla. Bez obzira šta radimo, imamo opet tragične situacije, tri žene su ubijene, a dva muškarca izvršila samoubistvo", objašnjava Stanojevićeva.

Kaže da se broj ubijenih žena i dece približava brojci od prošle godine.

"Tada su stradale 33 žene i četvoro dece. Zakon jeste imao efekte, bilo je preko 10.000 intervencija, hitnih mera, od kada je zakon stupio zakon na snagu. To su uslovno dobri rezultati", dodaje Vesna Stanojević.

Ističe da su mediji mnogo doprineli tome da žene lakše prijave nasilje i da sada imaju informaciju kome da se obrate. Najbitnije je, kaže, prijaviti nasilje.

"Žene se često vraćaju nasilnicima jer nemaju drugog izbora, mnoge su ekonomski zavisne od nasilnika, nemaju mogućnost zapošljavanja, nemaju podršku okoline, a često ni svojih roditelja", napominje Stanojevićeva.

Dodaje da je veoma važno da se žrtve nasilja ekonomski osamostale.

"One kad imaju materijalne mogućnosti mogu da se odvoje i žive sa svojom decom, a važna je i podrška institucija koje će ih štititi ako se nasilnik i pored zabrane pojavi. Važno je da mogu da računaju na zaštitu i pomoć", kaže Vesna Stanojević.

Napominje i da muškarci trpe nasilje i da ih je sramota da o tome progovore.

"Takođe i žene ćute zbog sramote. Ne može biti sramota ako si ugrožen i trpiš nasilje", kaže koordinatorka Sigurne kuće.

Vesna Stanojević kaže da je okidač za nasilje u porodici i socijalni momenat.

"Mnogo ljudi ne vidi drugu mogućnost da prevaziđe problem i zato postoje socijalne ustanove i lokalne samouprave koje to moraju da prate", ističe Stanojevićeva.

Poručuje da se nasilje prijavi.

"Znam koliko žena ima probleme kada prijavi nasilje, ali ako ne prijave niko im ne može pomoći. Društvo mora ozbiljno da shvati problem, nasilje treba tretirati na isti način. Važno je da to razume celo društvo i da se sve zakonom predviđeno iskoristi kako bi se pomoglo", zaključuje Vesna Stanojević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 14. dec 2017, 12:13) - Воронцов [neregistrovani]

Тешко се ослободити насилника

Све је добро описала и све је то тако. Међутим насилника се тешко решити, чак и када се оде од њега, а камо ли када се након пријаве насилника са њим настави заједнички живот. Упозорење и казна насилнику често делују на њега тако да постане још агресивнији. Најбоље је од насилника отићи али за то треба имати услове. Деца су увек жртве јер деца воле родитеље ма какви да су и растанци им тешко падају.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">