Transplantacija koštane srži i u KCS-u

Klinički centar Srbije dobio je danas Centar za transplantaciju koštane srži i Sterilni blok. U izgradnju i opremanje centra Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije uložili su 90 miliona dinara. U Srbiji se godišnje uradi oko 40 transplantacija koštane srži kod pacijenata koji boluju od malignih i autoimunih bolesti. Očekuje se da, posle otvaranja Centra, zbog boljih uslova, transplantacija bude znatno više.

U Centar je uloženo oko 90 miliona dinara, a KCS će tako postati treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva intervencija.

Transplantacije matičnih ćelija kod dece rade se u Institutu za majku i dete, dok se kod odraslih rade na Vojno-medicinskoj akademiji.

Obilazeći novi sterilni blok te klinike, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je Centar izgrađen po najvišim svetskim standardima, a da su lekari iz Klinike za hematologiju bili na usavršavanju u jednom od najvećih centara za transplantaciju koštane srži u Hamburgu.

Direktor KCS-a Milika Ašanin podsetio je da je Klinika za hematologiju referentni centar za dijagnostiku i lečenje hematoloških oboljenja, ali da do sada nisu mogli da rade program transplantacije, jer za to nisu imali uslove.

Kako kaže, takve intervencije u inostranstvu koštaju od 150.000 do 300.000 evra, a da će se sada u KCS-u raditi po četiri do pet puta nižim cenama.

Direktorka Klinike za hematologiju Biljana Mihaljević podsetila je da Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija matičnih ćelija, u Srbiji se uradi do 40 alogenih tranpslanatcija, dok Zagreb i Ljubljana rade 80 do 100 transplantacija.

"Otvaranjem sterilnog bloka, Klinika za hematologiju prezuma obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, čime se izjednačavamo sa centrima u regionu", zaključila je Mihaljevićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar