Unicef: Dojenje je više od obroka

U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Unicef kroz nacionalnu kampanju "Svaki trenutak je važan" ukazuje na važnost dojenja za rani razvoj deteta.

"Dojenje je više od obroka. Ono pruža detetu ljubav, imunitet, podstiče razvoj mozga i samopouzdanje koje će ga pratiti tokom čitavog života", saopštava Unicef.

Majčino mleko je jedina hrana koju beba treba da uzima tokom prvih šest meseci života.

Njegov sastav je jedinstven i ne može se zameniti nijednom vrstom veštačkog mleka. Tokom podoja, sastav i količina mleka se menjaju i prilagođavaju potrebama deteta.

Dojenje podstiče bliskost sa majkom, a dojene bebe su bolje zaštićene od bolesti i infekcija, brže napreduju i bolje im se razvijaju sva čula i inteligencija, ističe se u saopštenju.

Iako je dojenje prirodan čin, ono se uči. Majkama je potrebna aktivna podrška da započnu i održavaju pravilan način dojenja: "Majke koje doje su zadovoljnije i doje duže ako imaju podršku, te značajnu ulogu u dojenju imaju i očevi. Iako bebu doji majka, čin dojenja je 'porodična stvar'."

Ne zaboravimo, svaki trenutak je važan za razvoj deteta, poručuje Unicef.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">