Put Kopaonika uz dodatni trošak, eko-takse sledeće godine i na Tari

Za ulazak u Nacionalni park "Kopaonik", od danas se plaća ekološka taksa za vozila, u zavisnosti od vrste, od 150 do 1.000 dinara u zavisnosti od vrste. Cena za meštane je 250 dinara godišnje. U Nacionalnom parku "Tara" se pripremaju za uvođenje eko-takse.

Za prvih osam sati, kroz tri kopaoničke kapije prošlo je 140 vozila. Mišljenja posetilaca o ekološkoj taksi su različita.

Jedni smatraju da je to u redu, drugi pak da taksa nije potrebna.

 "Mi dolazimo iz Brzeća i mislim da je mnogo za šest dana, svakog dana po 150 dinara", kaže jedan posetilac Kopaonika. 

U Nacionalnom parku "Kopaonik" računaju da će prihod od eko-takse sledeće godine biti oko 15 miliona dinara a planiraju i novine.

"Sledećih nedelju dana će se pokazati ta slaba mesta ali ćemo se potruditi da to osavremenimo onako kako je u svetu svuda, kako se radi, znači kroz vinjete, kroz elektroniku, kroz video- nadzor da olakšamo ljudima da se što kraće zadržavaju i mislim da će to biti u redu do zime", objašnjava direktor Nacionalnog parka" Kopaonik" Bojan Milovanović.

U Nacionalnom parku Tara, koji je na preliminarnoj listi Uneskove prirodne baštine, već dve godine se, zbog kontrole poseta, naplaćuje jedino ulaz u rezervat "Crveni potok" koji je pod režimom najstrože zaštite skoro sedam decenija. Eko-taksu mogli bi da uvedu krajem sledeće godine, uz korišćenje iskustava inostranih parkova.

"Iz tog razloga smo potpisali sporazum o saradnji na pet godina sa jednim nacionalnim parkom iz Kolorada iz Amerike upravo da bi videli kako oni upravljaju, to se zove upravljanje posetilaca. Oni imaju godišnji priliv preko milion dolara od posete turista", kaže v. d. direktora Nacionalnog parka "Tara"  Dragić Karaklić.

Ekološke takse odavno se primenjuju i u većini zemalja regiona, a sredstva od naplate i kod nas će biti namenjena očuvanju i zaštiti prirode.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. okt 2017, 22:22) - anonymous [neregistrovani]

I gle cuda !

A posle od taksi i nameta "nikad veci fiskalni uspesi" !!!!

(ponedeljak, 16. okt 2017, 20:23) - Bozic CH [neregistrovani]

Cist promasaj

Tako cete otjerati goste.Svajcarci imaju mnogo brda ali kojekakve namete naplacuju kroz usluge.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">