Prevoz dece na motociklu – najopasnija vožnja

Od početka godine na drumovima u Srbiji stradalo je četrnaestoro dece do 14 godina. Deca su ove godine najčešće stadala u udesima kao putnici i to na zadnjim sedištima. Većina od njih se nebezbedno prevozi bez odgovrajuće korpe ili sedišta a roditelji, iako im je zaprećena velika novčana kazna, ne nabavljaju ovu dodatnu opremu. U MUP-u kažu da će zaoštriti kontrolu prevoza dece, a očekuju nas rigorozne kontrole u oktobru i novembru.

Posle dve godine kampanje samo 20 odsto roditelja koristi sedište ili korpu za prevoz dece u vozilu, pokazuje statistika.

Deca se naročito van urbanih celina prevoze nebezbedno čak i bez upotrebe pojasa.

Ove godine na srpskim drumovima poginule su i dve bebe a stručnjaci kažu da bi i one mogle biti spasene ukoliko se prevoze u odgovarajućim sigurnosnim korpama. Zabluda je da će prisustvo majke i držanje deteta u rukama biti jače od sile inercije prilikom sudara.

Sva deca do 36 kilograma i do 150 centimetara treba da imaju sigurnosna sedišta ili korpe, kažu stručnjaci.

"Od početka ove godine u saobraćaju je stradalo 14 dece, od toga osmoro kao putnici u vozilu. U ovom trenutku već imamo više poginule dece nego ukupno u toku prošle godine kada smo imali 12 poginule dece", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Još veći problem predstavljaju roditelji koji na motociklima voze svoju decu. Učestalo je naročito ovoga leta da se mališani stavljaju iza ili ispred vozača a bilo je i padova i povreda. Deca u ovom slučaju, ne svojom krivicom, najčešće nastradaju.

"Nema nebezbednijeg mesta u saobraćaju nego da se dete stavi na zadnje sedište motocikla ili na rezervoar. Ne postoji zaštitna kaciga koja može spasiti vaše dete", rekao je Vladimir Jeftić iz Asocijacije za bezbednost motociklista.

Ukupno za poslednjih pet godina u Srbiji u saobraćaju je poginulo 63 dece a njih 380 je teško i lakše povređeno.

Deca nastradala u udesima najčešće ostaju trajni invalidi, a deca su i najnezaštićenija kategorija jer sama nisu dovoljno svesna ni opasnosti ni mogućnosti da primene adekvatne mere zašitite.

Roditeljima na savest ostaje da čuvaju decu a kada se nešto dogodi ne može se vratiti vreme, kažu u Komitetu za saobraćaj i apeluju da se deca prevoze na bezbedan način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво