Održana prva "Parada ponosa" u Prištini

Prva "Parada ponosa" u Prištini održana je pred nekoliko stotina ljudi. Skup, na kome je učestvovao i kosovski predsednik Hašim Tači je podržalo nekoliko desetina članova LGBT zajednice iz Beograda, Sarajeva Skoplja i inostranstva.

Paradi su prisustvovali  i ministarka za evropske integracije Durata Hodža, ambasadori Amerike, Britanije, javlja dopisnik RTS-a.

Šetnju pripadnika gej parade obezbeđivao je veliki broj pripadnika policije nakon što su mediji sinoć dobili poruku u kojoj je učesnicima ove manifestacije prećeno smrću.

Parada je okončana na Trgu "Zahir Pajaziti" prisutnima se obratio jedan od organizatora rekavši da je u Prištini uspešno održan marš LGBT zajednice na Kosovu.

"Velika je čast da razgovaram sa vama. Ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka. Danas smo uspešno završili Paradu ponosa na Kosovu. Ovde podižemo svoj glas da nas čujete ne samo vi, već svi. Želimo da živimo srećno jedan pored drugog. Na ovom svetu ima mesta za sve", naveo je organizator, preneo je portal Indeksonlajn.

Napomenuvši da ne dogovori o emitovnoj ljubavi, organizator, čije se ime ne pominje, rekao je da će se i ubuduće tu okupljati da bi širili ljubav.

Paradi ponosa je prisustvovao predsednik Hašim Tači koji je poručio da su svim građanima Kosova zagarantovana jednaka prava.

"Ovde sam da izrazim podršku ovoj zajednice da potvrdim da su na Kosovu sve zajednice jednake, da su država i društvo Kosova izgrađeni na principima slobode i jednakih prava svih zajednica", rekao je Tači.

Tači je poručio da nikome neće dozvoliti da preti bilo kom pojedincu ili grupi.

"Cenim svačiju posvećenost ljudskim pravima i slobodama da budu zaštićeni i poštovani. Danas bi trebalo obratiti pažnju na predstavnike zajednice, organizatore, a ne na institucije. Kosovske institucije podržavaju i štite građane u ostvarivanju njihovih prava zajamčenih Ustavom i zakonima Kosova ", rekao je Tači.

Prištinski mediji primećuju da je premijer Ramuš Haradinaj odsustvovao zbog, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ranije preuzetih obaveza, te da Paradi nije prisustvovao ni ambasador SAD Greg Delavi, koji je, inače, podržava LGBT zajednicu na Kosovu.

Gej povorka je krenula nešto pre podneva sa Trga Skenderbeg.

Učesnici Parade ponosa nosili su prepoznatljive zastave u bojama duge i raznobojne balone.

Oni su nosili i transparente na kojima je pisalo: "To je ona i ona je čovek", "Nije sve samo crno-belo, svet ima mnogo boja". navodi Indeksonlajn.

Prva gej manifestacija u Prištini završena je bez incidenata, a održana je uz povećane mere bezbednsti u svim delovima grada, posebno oko zgrade kosovske vlade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво