"Migovi" stigli u Beograd

Dva rasklopljena lovca "mig 29" stigla su na vojni aerodrom Batajnica avionom ruskog vazduhoplovstva "antonov 124". Plan je da delovi svih šest lovaca stignu u Srbiju do petka, 6. oktobra.

Sletanju transportnog aviona An-124 i prijemu vazduhoplova na aerodromu "Batajnica" prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i komandant RViPVO general-major Ranko Živak.

Takođe, dočeku su prisustvovali i tehničari, koji će ubuduće svoje radno vreme posvetiti isključivo tim moćnim mašinama koje već neko vreme sa nestrpljenjem iščekuju.

Ruski "migovi" nedavno su osveženi novom bojom u avio-zavodu u Moskvi, a nakon toga rastavljeni, kako bi u delovima bili dopremljeni u Srbiju.

Sa "migovima" stižu i ruski tehničari, koji će raditi na sklapanju aviona zajedno sa srpskim kolegama, javio je Sputnjik.

Ministar odbrane je, nakon sletanja "ruslana" na batajnički aerodrom, izjavio da je 4. jula od ruske strane stiglo obaveštenje da će dogovor između vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića biti ispunjen 2. oktobra 2017. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kao što vidite to se i desilo, i 2. oktobra 2017. godine prva dva 'miga' iz vojnotehničke pomoći koju smo dobili od Oružanih snaga Ruske Federacije stigla su na aerodrom 'Batajnica'. Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo sa ponosom da kažemo da prvi put od 1987. godine naše vazduhoplovstvo dobija nove aparate", rekao je Vulin.

Velika je stvar, dodaje, što Srbija uspeva da se izbori ne samo za poboljšanje položaja svojih pripadnika već i da srpska armija bude snažnija, organizovanija i savremenija.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, istakao je da je danas veliki dan za Vojsku Srbije i srpsko ratno vazduhoplovstvo, jer posle, praktično, desetine godina dobijamo avione, što je veoma značajno za ukupnu odbrambenu sposobnost Srbije.

Zahvalio je predsedniku Republike Srbije i Vladi što su obezbedili vazduhoplove i naglasio da je današnjim činom naše vazduhoplovstvo spaseno.

Komandant RViPVO, general-major Ranko Živak, naglasio je da je ovo istorijski dan za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu Srbije.

Dodao je da će ovi vazduhoplovi biti značajan doprinos našim sposobnostima i da će pripadnici RViPVO dati sve od sebe da bi bezbednost Republike Srbije i njenog vazdušnog prostora bila na najvišem nivou.

"Migovi" imaju nove oznake – boje srpske trobojke.

Očekuje se da će avioni "mig 29" iz Rusije javnosti biti pokazani 20. oktobra, na proslavi Dana oslobođenja Beograda.

Potom sledi remont lovaca čiji detalji, zbog specifičnosti ugovora, nisu poznati.

broj komentara 43 pošalji komentar
(utorak, 03. okt 2017, 10:22) - anonymous [neregistrovani]

evo zasto

ako nemas cime da cuvas nebo onda moras platiti nekom drugom da cuva nebo zbog civilnog saobracaja toje pravilo

(utorak, 03. okt 2017, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

I na ovo...

... dodati još efikasniji PVO i S300 i to bi bilo taman za miran san, gušći civilni avio saobraćaj itd itd.

(utorak, 03. okt 2017, 08:06) - milesa [neregistrovani]

kom

Mislim da preteruju. Rasveta je mnogo lepa stvar i svuda u svetu se tako ukrasavaju prestonice.

(utorak, 03. okt 2017, 08:04) - ana [neregistrovani]

a

Odlicna vest!

(utorak, 03. okt 2017, 07:23) - Dule [neregistrovani]

......

Migovi stigli, za sve one koji nisu verovali i koji su kritikovali.

(utorak, 03. okt 2017, 07:11) - Darko [neregistrovani]

Zahvaliti NATO

Srbija da "zahvali" i NATO-u za ovoliko kašnjenje i što su avioni morali stići rasklopljeni u Srbiju!

(utorak, 03. okt 2017, 06:33) - Blagoje [neregistrovani]

MIG

Sada svi oni koji su mislili sa "migovi" neće stići mogu samo da se žderu i ništa više! Imamo mi naše "migove".

(utorak, 03. okt 2017, 03:55) - anonymous [neregistrovani]

Kome treba ovo ?

Kome treba ovo ???
Zašto ?
Rata neće više biti,zemlja umesto da ulaže novac u važnije,pametnije stvari ona kupuje avione koje uopšte nisu potrebni,svašta

(utorak, 03. okt 2017, 03:13) - anonymous [neregistrovani]

Kritika

Ja sam prvi koji je kritikovao ovu rabotu. Te dolaze , te ne dolaze. A sad čestitam svima koji su zaslužni za ovu isporuku!

(utorak, 03. okt 2017, 01:32) - anonymous [neregistrovani]

konacno

Nisam vjerovao da ce se ovo desiti ali ipak se desilo. Mislio sam da je sve propalo al drago mi je da nije. Jos uvjek sam malo sumnjicav oko svega kako ce to ispasti ali sad se nadam opet najboljem pa akobogda da polete 20og niko nece biti srecniji od mene.