"Torlak": Strateški partner bi obezbedio vakcine za izvoz

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stojiljković veruje da bi strateški partner, koji prema najavama planira da uloži oko 40 miliona evra, bio značajan jer bi bila unapređena proizvodnja vakcina i seruma, u smislu bolje opremljenosti prostora i postizanja standarda koji je neophodan za izvoz.

Direktorka Vera Stojiljković podseća da je Institut za virusologiju nekada izvozio vakcine i serume u 150 zemalja sveta, a da danas samo nekim vakcinama snadbeva srpsko tržište, dok u druge zemlje izvozi sporadično i to uglavnom u one u okruženju.

Podseća i da je "Torlak" bio jedan od tri najveća snadbevača vakcinama Svetske zdravstvene organizacije, ali da su rat i sankcije doprineli da izgubi to tržište, ali da izgubi i korak sa ostalim proizvođačima, pre svega u smislu dostizanja dobre proizvođačke prakse i standarda u proizvodnji.

Direktorka nabraja pet vakcina koje sada proizvodi jedini domaći proizvođač: "Aldipete-T" (Di-Te-Per), zatim "Tetavaksal" (vakcinu protiv tetanusa), "Ditevaksal-T" za decu (difterija, tetanus), "Ditevaksal-T" za odrasle i BCG vakcinu.

Proizvodi i dva seruma - protiv zmijskog ujeda i tetanusa, kao i bakteriološke podloge, alergene za dijagnostiku i terapiju, te jedan probiotik.

Kaže da je to sve što je "Torlak" proizvodio i ranije, sve osim, kako navodi, "polio" vakcine, za koju je u pogon za proizvodnju uloženo mnogo novca, a on nikada nije završen.

"I tu proizvodnju sada nemamo", konstatuje Stojiljkovićeva u izjavi Tanjugu.

Navodi, međutim, da tokom sezone gripa građane Srbije i dalje štiti vakcina iz uvoza, te da je "Torlakova" vakcina protiv gripa u trećoj, završnoj fazi kliničkih ispitivanja i da će vrlo brzo imati sve sertifikate i dozvole da bude u upotrebi.

Stojiljkovićeva zato i veruje da bi strateški partner, koji, prema najavama, planira da uloži oko 40 miliona evra, bio značajan za "Torlak", jer bio na taj način bila unapređena postojeća proizvodnja vakcina i seruma u smislu bolje opremljenosti prostora i postizanja standarda vakcina koji je neophodan za izvoz.

Za male zemlje poput Srbije, primećuje, važno je da imaju domaćeg proizvođača vakcina kako bi svakog trenutka imale dovoljno zaštite za svu decu.

Tokom 87 godina postojanja "Torlak" je prolazio kroz razne faze, ali je uspeo da sačuva proizvodnju i zaposlene, što je, smatra direktorka, veoma važno.

" ‘Torlak‘ je živa institucija i stalno imamo i priliv i odliv kadrova. Imamo kadrove koji su dugo tu, koji poznaju sve faze u proizvodnji vakcina, sve procese, sve mane sistema i koji vladaju tehnologijom", pojasnila je Stojiljković.

Ministar zdravlja nedavno je rekao da je za "Torlak" pronađen strateški partner, tako da domaći proizvođač vakcina ostane srpski.

Partner je spreman, rekao je ministar, da uloži 40 miliona evra i ima obezbeđen plasman za vakcine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво