Ambasada SAD donirala opremu školi u Zemunu

Osnovnoj školi "Branko Pešić", koju su danas posetili ministari Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot uručene su na poklon dve školske table, dva projektora, šest laptopova i 130 školskih torbi.

Opremu za sve đake ove škole, među kojima je i 47 dece izbeglica, uglavnom bez pratnje, je donirala ambsada SAD, u okviru projekta "Podrška formalnom obrazovnom sistemu Srbije u odgovoru na izbegličku krizu".

Ministar odbrane i predsednik radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin rekao je da su deca, uprkos tome što najveći deo njihovih roditelja nije podneo zahtev za azil, upisana u škole.

"Dokle god budu na našoj teritoriji oni mogu da uče i mogu da se pripremaju za budući život", rekao je Vulin. Naglasio je da su sva izbegla deca medicinski zbrinuta, vakcinisana i zdrava, kao i da se o njima vodi računa baš kao što se vodi računa o našoj deci.

"Mi ćemo voditi računa o zdravlju i dobrobiti svih ljudi koji se nalaze na našem prostoru bez obzira da li su naši državljani ili su došli odnekud", pojasnio je i dodao da je to jedini način da budu sačuvana i naša deca.

Podsetio je da se na teritoriji Srbije trenutno nalazi nešto manje od 4.000 migranata, da je najveći deo njih zbrinut i da će Vlada Srbije nastaviti odgovorno ponašanje prema migrantima.

Kajl Skot smatra da je upravo preko školovanje, put kojim deca izbeglice ulaze u proces integracije.

"U mojoj zemlji već decenijama škole predstavljaju najvažniji deo integracije migranata i sve ono što rade nastavnici i direktori u takvim školama predstavlja prvi i najvažniji korak za decu koja su prošla teška vremena", rekao je Skot.

Ambasador je poručio srpskoj deci da su ona najvažnija za uključivanje u zajednicu njihovih drugara iz Avganistana, Pakistana, Sirije jer će im druženje i prijateljstvo lakše pomoći da razumeju novo društvo i novu zajednicu.

Skot je istovremeno pohvalio Srbiju zbog gostoprimstva prema migrantima, a Vladu što je dozvolila deci da pohađaju školu kako bi savladala srpski jezik i priključila se zajednici.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zahvalio je Ambasadi SAD-a na velikodušnoj donaciji i ukazao da će Vlada Srbije nastaviti sa ovakvim projektima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво