Raški istoričari traže državni praznik za Nemanjiće

Kraljevo slavi osam vekova od kada je 1217. godine Stefan Prvovenčani od rimskog pape dobio kraljevsku krunu. Međunarodno državno i crkveno priznanje, koje su srpska srednjovekovna država i pravoslavna crkva dobile, povod su da se iz Kraljeva čuje inicijativa da se državnim praznikom oda pošta dinastiji Nemanjića.

Stefan Prvovenčani i Sveti Sava su pre osam vekova zajednički delovali i osamostalili srednjovekovnu državu. Zato Društvo istoričara Raškog okruga predlaže da 7. oktobar, dan upokojenja prvog nemanjićkog kralja, bude državni praznik.

"Ceneći Sretenje kao praznik državnosti novog veka, da pokažemo da smo prisutni kao evropska civilizacija i evropski narod koji ima kvalitete i univerzalne vrednosti koje se cene do današnjeg dana više od osam vekova, a osam vekova od onog zvaničnog priznanja", kaže predsednik Društva istoričara Raškog okruga dr Dragoljub Danilović.

Sedmi oktobar je Dan grada Kraljeva kada se održava posebna sednica lokalne skupštine i dodeljuju najznačajnija priznanja.

Inicijativu da se slavlje iz grada proširi na celu zemlju podržavaju i gradski čelnici.

"S obzirom na to da država Srbija kroz zvanične datume ne obeležava nijedan dan iz naše srednjovekovne istorije, smatram da je veoma značajno da se 7. oktobar uvrsti u red državnih praznika, kao dan sećanja na dinastiju Nemanjića i na srpsku srednjovekovnu državu", rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Kult Stefana Prvovenčanog, kažu istoričari, osmislio je Sveti Sava kao deo šire zamisli osnivanja svetorodne dinastije. Ipak, konačan oblik taj kult dobija tek u 17. veku.

"Mi ne znamo tačan datum krunisanja Prvovenčanog kao što ni njegov kult nije bio ni blizu tako moćan i tako zračeći u samom srednjem veku, u vreme njegovih naslednika, kao što je to nesumnjivo kult Svetog Save ili kult njegovog oca Svetog Simeona", ističe prof. Smilja Marjanović Dušanić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

I druge države čija državnost seže u srednji vek, za nacionalne praznike uzimaju događaje iz tog perioda. Tako, na primer, Mađarska slavi dan upokojenja Svetog Stefana, prvog kralja koji je primio hrišćanstvo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 17. sep 2017, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

Немањићи

све Немањиће је крунисао папа, али Стефан је прва православна круна зато се и зове Првовенчани, са Стефаном православна црква почиње да крунише Немањиће, његов брат свети Сава га је крунисао

(nedelja, 17. sep 2017, 12:40) - anonymous [neregistrovani]

nije istina

Stefana Prvovencanog nije krunisao papa, nego je on prva pravoslavna kruna zato se i zove Prvovencani

(nedelja, 17. sep 2017, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Чега се бојимо!?

Податак о томе када је као култ уобличен не умањује значај чињенице да је био Првовенчани. Да ли нам је дозвољено да слободно мислимо и славимо нашу богату историју, или треба да питамо шта о томе мисли Јоханес Хан!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">