Uspeh studenata Mašinskog fakulta na takmičenju "Hidrokontest 2017"

Tim studenata Mašinskog fakulteta postigao je veliki uspeh na međunarodnom takmičenju "Hidrokontest 2017" (Hydrocontest) u Sen Tropeu, u Francuskoj, i pored osvojenog drugog i trećeg mesta u dve takmičarske discipline, u Beograd donose i "Hidrokontest spirit" nagradu. 

"Hidrokontest" je takmičenje koje okuplja studente brodogradnje iz celog sveta, sa ciljem istraživanja i promocije energetske efikasnosti plovila, a studenti imaju zadatak da samostalno isprojektuju i izrade jedno ili dva plovila i da se sa njima trkaju sa plovilima drugih timova u tri trke: prevoz teškog tereta (200 kg na 400 m), prevoz lakog tereta (20 kg na 600 m) i trci izdržljivosti, saopštio je Mašinski fakultet.

Tim studenata tog fakulteta, pod imenom "Confluence Belgrade" (Beogradsko ušće), nastupio je sa dva broda simboličnog naziva - "Sava" koji je ušao u finale trke za prevoz lakog tereta, ali je zbog problema sa elektronikom, zauzeo drugo mesto i "Dunav", koji je u trci plovila za prvoz teškog tereta osvojio treće mesto. 

"Dunav" je dugačak 3,3 m, širok 0,57 m, nosi 200 kg tereta i ima maksimalnu brzinu od oko 10 kilometara na čas. Drugi brod "Sava" ima dužinu od 2,4 m, širinu 0,55 m, nosivost 20 kg i postiže brzinu od oko 19 kilometara na čas. 

Na takmičenju, koje je trajalo od 4. do 11. septembra, projektovanje i izrada plovila su važan deo zadatka, ali pravi izazov su svakako trke. 

Svi učesnici od organizatora dobijaju elektromotor snage 1.200 W. Međutim, koje će plovilo biti najefikasnije, zavisi isključivo od veštine studenata da isprojektuju i naprave brod sa najboljim hidrodinamičkim karakteristikama. Osim toga, ocenjuju se i najbolja inovacija, dizajn, ekološki dizajn, komunikacija, promocija tima i slično, navodi se u saopštenju. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 12. sep 2017, 14:38) - Zoran Bozovic [neregistrovani]

Cestitka iz Crne Gore

Postovane mladje kolege i profesori,
Velika mi je cast da mogu da vam cestitam na inzvarednom uspjehu.
Ponosan sam sto sam bio student katedre za brodogradu, a svima vama zelim ubuduce jos vise uspjeha.
Pozdrav,
Zoran Bozovic