Nasilje u porodici trpi 40 odsto dece, na internetu 60 odsto

Učesnici konferencije organizovane povodom pokretanja kampanja u 20 gradova Srbije za efikasnije suzbijanje nasilja nad decom su naveli da oko 40 odsto dece trpi nasilje u porodici, a da je 60 odsto izloženo torturi na internetu.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije (MODS) Saša Stefanović rekao je da veoma mali broj lokalnih samouprava ima protokol izrađen primarno za nasilje nad decom.

Istakao je da mnoga deca trpe vršnjačko, virtualno nasilje, a posebnog efikasnog protokola kojim bi bilo definisano delovanje u ovakvim situacijama nema.

Zamenica direktora Unicefa u Srbiji Severine Leonardi naglasila je da nije reč samo o fizičkom već i psihičkom zlostavljanju i navela da se čak 60 odsto devojaka iz romskih naselja udaje pre punoletstva.

Da bi se unapredio sistem zaštite dece od nasilja u Srbiji će u narednih pet meseci biti pokrenuta kampanja u 20 opština, a u organizaciji Unicefa i Užičkog centra za prava deteta i uz finansijsku podršku Evropske unije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 06. sep 2017, 07:06) - anonymous [neregistrovani]

Jezive cifre

Pa ovo su zastrasujuce brojke. Sezdeset posto dece da trpi nasilje od vrsnjaka, a cetrdeset posto u porodici, to prosto nije normalno. Nema nam spasa.