Prva faza obnove parka Ušće gotova do 20. oktobra

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali obišao je radove na rekonstrukciji parka Ušće, između Brankovog mosta i hotela "Jugoslavije". Najavio je da će prva faza biti završena do 20. oktobra, kada je planirano i otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

Siniša Mali je istakao da je ovo jedan od najlepših, ali i najzahtevnijih projekata koji su rađeni u Beogradu i da će se na prostoru od 88 hektara nakon završetka radova naći pet velikih uređenih staza, igrališta, teretane na otvorenom, mesta za koncerte, izložbe, šetnju...

"Ovaj park će potpuno promeniti izgled ovog dela Beograda, postaće mesto gde ljudi žele da dolaze, što sada nije slučaj. Ovde je puno zelenila i tako će i ostati, ali ćemo uz prirodu sada imati i sadržaje koji će ispuniti park životom", naveo je Mali.

Gradonačelnik je rekao da će samo ove godine biti uloženo više od 200 miliona dinara u park na Ušću i da se završetak svih radova očekuje za dve do tri godine.

"Ovo je i najveći projekat koji JKP Gradsko zelenilo radi od svog osnivanja 1929. godine. Sledeće godine nas očekuje i postavljanje velikog jarbola, izgradnja gondole koja će povezivati Ušće sa Kalemegdanom, postavljanje velikog točka koji će bit još jedna turistička atrakcija. Ne radimo ništa napamet, Jan Gel najpoznatiji svetski arhitekta kreirao je projekat po kome radimo", istakao je Mali.

On je kazao da će park, po uzoru na "Central park" u Njujorku i "Gorki park" u Moskvi, imati zone - zonu umetnosti, zone Srbija 1 i Srbija 2, zonu za zabavu i druge.

"Rekonstrukcija Savskog mosta koji će biti pešački most, izgradnja nove gondole, sve je to u sklopu strategije da spuštamo Beograd na reke i da što veći broj građana provodi vreme na rekama. Oni za to moraju imati razlog, sadržaje, uslove i na tome radimo", rekao je Mali.

On je dodao da će kej ostati nedirnut, dok se naredne godine očekuje usvajanje pravilnika o radu splavova na teritoriji Beograda.

"Tu kasnimo, jer Zakon o vodama nije bio usvojen na vreme. Uvešćemo red u rad splavova koji će morati da imaju odgovarajući sistem bezbednosti, održavanja, ali kej ostaje isti kao deo sadržaja parka i ovog dela grada", zaključio je Mali.

Kako kažu iz JKP "Zelenilo-Beograd", u novom parku biće pet primarnih pravaca odnosno staza koje će park deliti na odgovarajuće celine. Staze će se zvati Pokret, Priroda, Srbija 1, Srbija 2 i Umetnost.

Sve staze će biti širine šest metara, osim staze Umetnost koja će biti široka osam metara i podržavaće sadržaje na otvorenom u funkciji Muzeja savremene umetnosti, poput galerije na otvorenom.

Staza Pokret pružaće se od raskrsnice ulica Trešnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle do Zemunskog keja, ona će voditi do sportskih sadržaja i terena za mali fudbal, teretane na otvorenom, saobraćajnog poligona za decu.

Staze Srbija 1 i Srbija 2 biće levo i desno od Palate Srbija i biće namenjene događajima koji će promovisati srpsku kulturu, folklor, gastronomiju. U blizini ovih staza biće postavljene ležaljke za sunčanje i drugi sadržaji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво