Najstarija dama u Srbiji

Mileva Grbić iz sremskog sela Hrtkovaca, nedavno je proslavila 107. rođendan. Moji su me udali u petnaestoj godini, preživala sam tri rata, a najteže mi je bilo sa decom u jasenovačkom logoru, kaže najstarija dama u Srbiji.

Na listi najstarijih populacija na svetu, Srbija je na neslavnom četvrtom mestu - 16 odsto njenih stanovnika starije je od 65 godina. Prema poslednjem popisu, takvih u Srbiji ima oko milion dve stotine hiljada. Najstarija među njima, Mileva Grbić iz sremskog sela Hrtkovaca, nedavno je proslavila 107. rođendan.

"Nisam nešto dobro zapamtila - samo rad i muku", priča baka Mileva, živahna Sremica, rođena na samom početku prošlog veka. "Moji su me udali u petnaestoj godini, preživala sam tri rata, a najteže mi je bilo sa decom u jasenovačkom logoru."

"Nisam o sebi mnogo mislila, jela sam šta sam imala", kaže baka Mileva i dodaje da, ipak, najviše voli slatkiše. Mnogo je radila za svoj vek, kopala sejala.

"Znaš šta radi seljak ako hoće nešto da ima. Kako je nekada bilo, sad je sjajno", naglašava vremešna starica koja se ni danas ne žali na zdravlje.

Baba, kako je od milja zovu u selu, rodila je petoro dece. Unučad i praunučad, rasutu po svetu,  danas više ne može ni da nabroji. Najbliža familija su joj oni koji joj uvek dolaze, a to su komšije.

Sreća je kad imaš nekog svog

Kad je Nikola Ulemek došao iz Slavonije, pre devetnaest godina, Mileva ga je prva dočekala. Sada je Nikola njen komšija i redovno je obilazi. "Ja sam joj kao unuk. Često svratim, popijemo po čašicu-dve rakije, nazdravimo, malo popričamo i skratimo vreme", priča Nikola.

Do nedavno je baka Mileva sama šetala sokakom. U poslednje vreme izdale su je noge, ali joj je zato u kuću došla Dušanka, koja joj je najveća pomoć.

"Baka Mileva ustaje uvek u isto vreme, oko podne. Tada dobro ruča, uglavnom kuvanu hranu, kasnije popije sok, uzme kolač ili nešto slatko. Ranije je volela da šali, sada često kaže da se umorila od života", ispričala nam je Dušanka Dardić, družbenica najstarije žene u Srbiji.

"Nisu sreća ovolike godine, već kad imaš nekog svog, pa koliko ti sudbina odreže", poručuje hrabra starica iz Hrtkovaca koja, trošeći osmu godinu drugog veka, živi od samo 5.000 dinara socijalne pomoći.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво