Najstarija dama u Srbiji

Mileva Grbić iz sremskog sela Hrtkovaca, nedavno je proslavila 107. rođendan. Moji su me udali u petnaestoj godini, preživala sam tri rata, a najteže mi je bilo sa decom u jasenovačkom logoru, kaže najstarija dama u Srbiji.

Na listi najstarijih populacija na svetu, Srbija je na neslavnom četvrtom mestu - 16 odsto njenih stanovnika starije je od 65 godina. Prema poslednjem popisu, takvih u Srbiji ima oko milion dve stotine hiljada. Najstarija među njima, Mileva Grbić iz sremskog sela Hrtkovaca, nedavno je proslavila 107. rođendan.

"Nisam nešto dobro zapamtila - samo rad i muku", priča baka Mileva, živahna Sremica, rođena na samom početku prošlog veka. "Moji su me udali u petnaestoj godini, preživala sam tri rata, a najteže mi je bilo sa decom u jasenovačkom logoru."

"Nisam o sebi mnogo mislila, jela sam šta sam imala", kaže baka Mileva i dodaje da, ipak, najviše voli slatkiše. Mnogo je radila za svoj vek, kopala sejala.

"Znaš šta radi seljak ako hoće nešto da ima. Kako je nekada bilo, sad je sjajno", naglašava vremešna starica koja se ni danas ne žali na zdravlje.

Baba, kako je od milja zovu u selu, rodila je petoro dece. Unučad i praunučad, rasutu po svetu,  danas više ne može ni da nabroji. Najbliža familija su joj oni koji joj uvek dolaze, a to su komšije.

Sreća je kad imaš nekog svog

Kad je Nikola Ulemek došao iz Slavonije, pre devetnaest godina, Mileva ga je prva dočekala. Sada je Nikola njen komšija i redovno je obilazi. "Ja sam joj kao unuk. Često svratim, popijemo po čašicu-dve rakije, nazdravimo, malo popričamo i skratimo vreme", priča Nikola.

Do nedavno je baka Mileva sama šetala sokakom. U poslednje vreme izdale su je noge, ali joj je zato u kuću došla Dušanka, koja joj je najveća pomoć.

"Baka Mileva ustaje uvek u isto vreme, oko podne. Tada dobro ruča, uglavnom kuvanu hranu, kasnije popije sok, uzme kolač ili nešto slatko. Ranije je volela da šali, sada često kaže da se umorila od života", ispričala nam je Dušanka Dardić, družbenica najstarije žene u Srbiji.

"Nisu sreća ovolike godine, već kad imaš nekog svog, pa koliko ti sudbina odreže", poručuje hrabra starica iz Hrtkovaca koja, trošeći osmu godinu drugog veka, živi od samo 5.000 dinara socijalne pomoći.

broj komentara 12 pošalji komentar
(četvrtak, 15. jan 2015, 22:12) - anonymous [neregistrovani]

nasa baka

Ta baka je mog dedu koji je bio njenom muzu bratanac spasila iz Jasenovca,i cuvala ga kao svoje dete.Nazalost i njega je sahranila 2001.godine...

(sreda, 20. okt 2010, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

ime bake

cao dejo ljubavi moja

(sreda, 20. okt 2010, 11:58) - sladjana rajcevic [neregistrovani]

sve ti zelim najbolje

nadamse da ce ova baka ziveti jos puno puno godina nekajoj je sa srecom

(sreda, 20. okt 2010, 11:55) - sladjana rajcevic [neregistrovani]

nadam se

nadamse da ce ova jadna baka jos puno ziveti neka jo je sa srecom.ali narode maramo joj pomoci zar to nije zalosno da ona od socijalnog dobije samo 5.000hillada
zelela bi da joj svim srcom pomognemo

(ponedeljak, 25. jan 2010, 20:25) - anonymous [neregistrovani]

nadam se

Nadam se da ce baka poziveti do 110 - e pa da i Srbija ima jednog barem superstogodisnjaka sa dokumentima pa da je uvrste u knjigu rekorda. Da bi oborila rekord morala bi da pozivi do 2024.

(četvrtak, 19. nov 2009, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

drugacije...

Sjajna baka. Sjajna prica. Svi pozdravi za baku i sve pohvale za novinara.

(četvrtak, 19. nov 2009, 14:40) - nnnnnnnnnnnnnnnn [neregistrovani]

komentar

sjajan prilog. Sve pohvale za novinara. A baki sve najbolje.

(nedelja, 15. nov 2009, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

baka

pa iti spavaj toliko u njenim godinama a ona u tvojim neverujem dase ikad naspavala

(subota, 14. nov 2009, 19:05) - anonymous [neregistrovani]

recept

vidis sta je kljuc, ustaje u 12 sati svaki dan ... znaci na dobrom sam putu :)

(subota, 14. nov 2009, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

Најстарија дама у Србији

bako, ziva ti bila i pozivela jos dugo dugo!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">