Suša ubrzala berbu u vršačkom vinogorju

Dva meseca bez kapi kiše ostavila su posledice i na vinovu lozu u vršačkom vinogorju. Nedavne padavine imaće uticaja na kasnije sorte, ali za rane, poput muskata i burgundca, je kasno. Procene su da će ovogodišnji rod biti manji za 20 posto.

Iako otporna na sunce i sušu, i vinova loza trpi posledice. Osim nedostatka padavina, visoke temperature i dugo sunčevo isijavanje uzrokovali su da u avgustu temperatura zemljišta prelazi i 30 stepeni. Uz to, bilo je i perioda sa košavom, koja je karakteristična za vršački region, a koja je na biljke delovala poput fena.

Nedavna kiša pomoći će, kažu vinogradari, ali za rane sorte je kasno.

"Sigurno će manji rod biti za jedno dvadesetak posto količinski. Problem je nastao, pre ove kiše gde je već počelo da dolazi do dehidratacije same biljke, znači biljka je bila ugrožena. Plod kakav će biti biće, ali ova kiša je bar dobro došla da se očuva za sledeću godinu sama biljka", kaže vinogradar Ivan Milanović.

Na najvećim plantažama vinove loze u zemlji, "Vršačkim vinogradima", slična situacija kao i u privatnim. Osim što će sa 720 hektara u rodu prinosi sigurno biti manji, vremenski uslovi uticaće i na početak berbe.

"Sigurno desetak dana berba će krenuti ranije, došlo je da jednog ubrzanog, da ne kažem usiljenog zrenja, naravno ne fenološki ili prirodno, već zbog uticaja ovih vremenskih uslova", kaže izvršni direktor "Vršačkih vinograda" Petra Krajovan.

Vinogradari dodaju da je zabluda da ovakve suše odgovaraju vinogradima, jer će u grožđu biti puno šećera. Za slast i šećer, osim sunca potrebna je i vlaga.

Vina će, kažu biti dobra, ali svakako ne antologijska. Ipak, trudiće se da od roda koji uberu izvuku maksimum.

broj komentara 0 pošalji komentar