AKB: NBS priznaje rukovodstvo te organizacije na čelu sa Tintorom

Narodna banka Srbije priznala je pravo raspolaganja novčanim sredstvima Advokatske komore Beograd rukovodstvu komore na čelu sa predsednikom Jugoslavom Tintorom koji je izabran na izborima AKB 13. maja, nasuprot rukovodstvu na čelu sa Vladimirom Gajićem, saopšteno je iz AKB. Gajić tvrdi da je Tintor juče neovlašćeno prebacio as računa beogradskih advokata 360.000 evra na račun Advokatske komore Srbije.

Posle višemesečne blokade računa AKB zbog nesporazuma u beogradskoj komori, račun je juče deblokiran i odobreno je predsedniku AKB Jugoslavu Tintoru da raspolaže novčanim sredstvima.

Odluka je doneta na osnovu dopisa Narodne banke Srbije povodom zahteva za nadzor i zaštitu prava i interesa AK Beograda, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da je Pošta Srbije u proteklom periodu dostavljala poštu isključivo predsedniku Jugoslavu Tintoru kome je sada omogućeno i raspolaganje novčanim sredstvima na računu, te da se sada očekuje da će svi zaposleni ubuduće izvršavati naloge legalnog rukovodstva izabranog na skupštini 13. maja čime bi se u potpunosti normalizovalo funkcionisanje AKB i definitivno okončala „postizborna kriza“ koja traje već puna tri meseca.

U saopštenju se ističe da su AKB i Advokatska komora Srbije u cilju normalizacije odnosa, zaštite profesije i jedinstva advokature zaključile sporazum o uređenju međusobnih odnosa na osnovu kojeg su isplaćena sva dugovanja i obustavljeni svi sudski postupci između dve komore.

"Na ovaj način stavljena je tačka na višegodišnji konflikt u odnosima dve komore, koje će ubuduće funkcionisati usaglašeno u zaštiti interesa advokature kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći i očuvanju njenog ustavnog položaja", napominje se u saopštenju.

Sa druge strane, advokat Vladimir Gajić, koji je za predsenika AKB izabran 10. juna, tvrdi da je Tintor juče neovlašćeno prebacio s računa beogradskih advokata 360.000 evra na račun Advokatske komore Srbije.

Reč je, kaže Gajić, o pljački računa beogradskih advokata od neovlašćenog lica, protiv čega će se, dodaje, AKB boriti svim pravnim sredstvima.

Gajić u dopisu dostavljenom Tanjgu tvdi da je banka Poštanska štedionica 11. avgusta nezakonito izvršila naloge za plaćanje koje je dobila od advokata Jugoslava Tintora, a koji se, kako kaže, lažno predstavlja kao predsednik AKB.

Po njegovom je nalogu, dodaje Gajić, s računa komore Beograda na račun komore Srbije tako danas prebačeno 43 miliona didara (oko 360.000 evra).

Podseća na stav banke na osnovu kojeg je i blokaran račun AKB, a u kojem banka navodi da neće bez odluke nadležnog suda izvršavati naloge o raspolaganju novcem, tvrdi da takve odluke nema i da je nejasno kako je banka dozvolila realizaciju naloga i prenos novca.

Gajić navodi i da je pri tome novac prebačen na račun Advokatske komore Srbije koja, kako kaže, danas nema nijedan zakonski organ upravljanja, a "predsednik" im je Dragoljub Đorđević kome je pravosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu, kako napominje, zabranjena bilo kakva aktivnost iz nadleznosti predsednika Komore.

Poslednjih nekoliko meseci obeležili su sukobi unutar AKB kada je u putanju izborni proces i upravljačka prava, pa su bila održane dve skupštine na kojima je birano rukovodstvo.

Na prvoj skupštini AKB 13. maja izabrano je rukovodstvo na čelu sa Tintorom, kome je legitimitet i legalnost potvrdila AKS, dok je 10. juna na skupšini bilo izabrano rukovodstvo na čelu sa Gajićem.

Skupština AKS koju čine delegati iz svih regionalnih komora zakazana je za 16. septembar, i na njoj će se birati novi predsednik nacionalne komore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво