Odgovor RTS-a na tekst o "Lazaru"

Povodom teksta na portalu "Noizz" pod nazivom "Dokumentarac o Lazaru boli i opominje, ali RTS nije hteo da ga pusti", RTS želi da upozna javnost sa sledećim činjenicama.

RTS, kao Javni medijski servis, informiše o svim temama koje su od opšteg javnog značaja za građane Srbije i zato tokom čitave godine emitujemo i TV izveštaje i brojne specijalne emisije, naše i eksterne produkcije, posvećene ugroženim društvenim grupama, sa ciljem ukazivanja na sve aspekte problema i iznalaženja načina za njihovo rešavanje.

O obolelima od autizma, osim redovnog izveštavanja u našim emisijama Informativnog i drugih programa tokom godine, emitovali smo i specijalno izdanje TV emisije "Mesto za nas" (početkom aprila 2017) – "Koliko znamo o autizmu".

Među programima koji su u prethodnom periodu realizovani i emitovani o ovoj bolesti su i: "Autizam – nevidljivi pišu" (2016), "Odgonetanje autizma" (2015), "ANA tretman i komunikator" (2015), "Odgovor na autizam" (2014), "Evropski dan autizma" (2012), "Autizam" (2011), "Nove dimenzije autizma" (2013), "Vidovi smeštaja dece i osoba sa autizmom" (2012)...

Novinari RTS-a redovno izveštavaju i sa brojnih manifestacija u gradovima Srbije posvećenih zdravstveno ugroženima, kao što su Svetski dan dece obolele od raka, održan u 40 gradova Srbije, ili Svetski dan osoba sa autizmom.

Pored programske podrške, RTS godinama inicira ili podržava brojne društveno odgovorne projekte i humanitarne akcije za pomoć i unapređenje kvaliteta života osetljivih ili ugroženih kategorija stanovništva. Najsvežiji primer je nedavna programska podrška akciji "Vozači velikog srca" – u emisiji "Beogradska hronika" u petak, 4. avgusta, koja ukazuje na potrebu podrške inicijativi za pomoć u prevozu porodica dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa intelektualnim i telesnim invaliditetom. Akcija te grupe pokriva teritoriju Hrvatske, Srbije, Bosne, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Emitovali smo i dokumentarnu emisiju "Oni pomeraju granice" o našim sugrađanima sa Daunovim sindromom, prikazan je dokumentarac "Dan po dan" o retkim bolestima, a u produkciji RTS-a snimljene su i specijalne emisije "Deca leptiri", o deci sa retkom bolešću – buloznom epidermolizom. U junu 2017. godine, na Nacionalni dan donora, emitovali smo dokumentarnu emisiju "Najvažniji poziv u životu". RTS je krajem 2016. godine emitovao i film "Posmatrači", posvećen trgovini ljudima.

Slaviša Lekić, koautor filma "Lazar", jeste ponudio Kabinetu RTS-a emitovanje, ali u tom trenutku nismo bili zainteresovani jer se Javni medijski servis Srbije ovom temom mnogo puta već bavio, što se iz gore navedenog vidi.

Radio-televizija Srbije svojim programskim sadržajima i delovanjem svakodnevno dokazuje da je medijski servis svih građana i u skladu sa tim neosporno je da smatramo i te kako važnom i temu koju tretira film "Lazar".

broj komentara 0 pošalji komentar