Kulturna baština digitalizacijom postaje dostupna svima

Zahvaljujući digitalizaciji, podaci o kulturnom nasleđu i savremenom stvaralaštvu ubuduće će biti dostupni i široj javnosti. Sporazum o saradnji na procesu digitalizacije tih podataka potpisali su Ministarstvo kulture i informisanja, Telekom Srbija i Matematički institut SANU.

"Digitalizacija je jedan od prioriteta Vlade Srbije u svim aspektima, pa tako i kulturnom, a ovim sporazumom ostvaruje se mogućnost da se ustanove kulture razviju i uđu u korak sa vremenom", rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Ministar je najavio da će digitalizaciji biti posvećena značajna pažnja i u Nacrtu strategije kulturnog razvoja 2017. do 2027.

Direktor "Telekoma Srbija" Predrag Ćulibrk rekao je da je posebno zadovoljan zbog učešća u ovom projektu.

Naglasio je da je "Telekom Srbija" društveno odgovorna kompanija, koja ovog puta učestvuje u projektu od nacionalnog značaja, ali da je spremna da slično participira i u drugim oblastima.

"Telekom" će, kako je objasnio, pružiti podršku u planiranju i implementaciji digitalne infrastrukture kako bi se kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo sačuvali od zaborava "i za nas ali i za generacije koje doalaze".

"Postoji još jedan važan cilj, a to je da kulturno nasleđe bude dostupno i širim krugovima društva kako bi se svi upoznali sa istorijom i sa savremenim dešavanjima našeg društva", poručio je Ćulibrk.

SANU digitalizaciju vidi kao model čuvanja podataka, rekao je direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović.

Podsetio je da je SANU u većem broju projekata sarađivala sa Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejem, ali drugim kulturnim ustanovama organizujućii veliki broj projekata koji čuvaju kulturnu baštinu.

"Sporazum o saradnji koji je danas potpisan predstavljaće i kvalitetan dodatak obrazovnom sistemu, jer će đaci koji proučavaju srpski jezik i likovnu umetnost moći da jednim klikom preuzmu sve što ih zanima", zaključio je Ognjanović.

broj komentara 0 pošalji komentar