Vulin: Potrebno obučiti i one koji nisu propadnici Vojske

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je Komandu za obuku Vojske Srbije u kasarni "Topčider", ističući da je visoka obučenost starešina i svakog našeg vojnika od najvećeg mogućeg značaja za vojsku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vulin je dodao da svi napori koje ulaže Ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva.

"Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana", naglasio je Vulin.

Prema njegovim rečima, da bi to bilo moguće, mora da se razmišlja o načinima i mehanizmima kako da se vrati obučenost, da se vrate određeni kursevi i tehnike po kojima bi se najšire stanovništvo ponovo obučavalo svim onim veštinama i znanjima koja su potrebna da bi se branila zemlja.

"Komanda za obuku radi izuzetan posao, naša vojska može da se meri sa bilo kojom drugom armijom po nivou i kvalitetu obučenosti, ali bez podrške čitavog naroda, to jednostavno neće biti dovoljno, i Srbi to sebi, sigurno neće dopustiti", zaključio je Vulin.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 31. jul 2017, 18:14) - anonymous [neregistrovani]

Катрамунаћ

@Збуњен сам

Против Русије. Дошло је време да се ствари већ једном назову правим именом, а не да нас стално замајавају.

(ponedeljak, 31. jul 2017, 18:08) - anonymous [neregistrovani]

Против војног рока на мала врата

Па војни рок је војна обука цивилног становништва. Вулин јуче изјави да држава не разматра увођење обавезног војног рока, а дан после каже да треба војно да се обучи становништво. Десет пута је исплативије и боље да професионалци добију савремену технику и да професионална војска буде увежбана, него да цивили пролазе неке војне обуке, курсеве и слично...

(ponedeljak, 31. jul 2017, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Брине ме милитаризација

Брине ме милитаризација друштва за коју се залаже Вулин. Он је већ једном изјавио да жели да војска буде део нашег свакодневног живота, а сада би практично да нас све претвори у припаднике војске. Зашто?

(ponedeljak, 31. jul 2017, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

Збуњен сам

Не разумем. Србија је окружена чланицама НАТО и земљама које хоће то да постану. А НАТО против нас може само авијацију да употреби, уопште му није потребна копнена војска. Ми ни теоретски не можемо да парирамо НАТО по авијацији, ракетама и техници, тако да војна обука (само друга реч за војни рок) целог становништва нема смисла. А Србија је са НАТО интегрисана толико да само што нисмо чланица, стално сарађујемо с њима и радимо војне вежбе, тако да је нејасно против кога би се уопште ратовало.

(ponedeljak, 31. jul 2017, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

Porez

Društvo vam pomaže tako što plaća porez iz kojeg se finansira vojska.

(ponedeljak, 31. jul 2017, 16:16) - Peđa NS [neregistrovani]

Dosta više

Stalno nas bombardujete pričama o vojnom roku i obučavanju, shvatite već jednom da ovo nije vreme JNA i da narod gleda kako da se prehrani a ne kako da bude topovsko meso za vas, pa umesto što biste da nas vojno obučavate, potrudite se da bolje živimo.