Porodice traže da Specijalni sud prvo procesuira zločin u Starom Grackom

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je međunarodnu zajednicu da novoosnovani Specijalizirani sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji što pre započne sa radom i da istraga i procesuiranje ubica 14 žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana i njihovih naredbodavaca bude jedno od prvih suđenja.

U saopštenju Koordinacije udruženja pozivaju se institucije vlasti u Srbiji da pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji i pronalska nestalih lica, bude jedno od pitanja koje se hitno mora staviti na dnevni red u daljim razgovorima sa Prištinom.

Udruženja su ocenila da je zločin koji se dogodio pre 18 godina bio pripremljen i da je imao prvenstveno svrhu zastrašivanja, etničkog čišćenja i proterivanja i ono malo Srba što je ostalo na Kosovu i Metohji.

U saopštenju se ukazuje da i pored obećanja tadašnjeg šefa Umnika Bernarada Kušnera da će počinioci ubistva biti brzo pronađeni i privedeni pravdi do današnjeg dana ništa nije učinjeno, a Specijalno tužilaštvo u Prištini je pre dva meseca i konačno obustavilo istragu o ovom zločinu.

Kako se navodi, prošlo je osamnaest godina od ubistva nevinih pripadnika srpskog naroda koji su, znajući da nisu ništa krivi, ostali na svojim ognjištima i poverovali u zaštititu mirovnih snaga Ujedinjenjenih nacija - Umnika, ubijeni su mučki i kukavički iz zasede.

"Osamnaest godina nakon ovog zločina jasno je da vlasti u Prištini ovaj i mnoge drugi zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji ne žele istraživati i procesuirati", ocenjuju udurženja dodajući da se zavera ćutanja koja postoji na Kosovu i Metohiji kad su u pitanju ubistva srpskih civila nastavlja.

"Neće biti mira, pravde i bilo kakvog dogovora ukoliko se ne rešavaju bolna pitanja ubistva srpskih civila na Kosovu i Metohiji", smatraju udruženja navodeći da porodice žrtava ovim putem izražavaju svoje ogorčenje i traže makar mali deo pravde.

broj komentara 0 pošalji komentar