"Centri za socijalni rad preuzimaju svoj deo odgovornosti zbog ubistva"

Asocijacija centara za socijalni rad Srbije spremna je da preuzme svoj deo odgovornosti za tragični događaj na Novom Beogradu, kada je suprug ubio majku troje njihove dece, a potom izvršio samoubistvo.

U otvorenom pismu te asocijacije, koje je u ime Upravnog odbora potpisao Zoran Albijan, oni postavljaju pitanje šta je sa odgovornošću ostalih.

Navode da je spisak poslova centara za socijalni rad podugačak, kao i da se poslednjih godina akcenat stavlja upravo na zaštitu od nasilja. Međutim, dodaju, postavlja se pitanje da li je sa postojećim brojem zaposlenih i u sadašnjim uslovima rada moguće odgovoriti na sve potrebe građana i zakonom poverene poslove.

U pismu se tvrdi da je prošlo gotovo 10 godina od primene Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centara za socijalni rad. Mnogo toga se, kažu, promenilo, samo je Pravilnik ostao isti, a on predviđa isti ili manjih broj zaposlenih, višestruko uvećan obim poslova i više standarde u kvalitetu rada.

"Nasilje u porodici je sistemski problem, kojim se bave sudovi, tužilaštvo, policija, centri za socijalni rad i svi drugi koji mogu da pomognu, da bi se postigla nulta tolerancija na nasilje", navodi se u otvorenom pismu u kojem ova asocijacija građane upućuje na to da se najpre informišu i da, kako navode, ne dozvole da budu izmanipulisani.

broj komentara 0 pošalji komentar