Podlokanj – celo selo umetničko delo

Najmanje selo u opštini Novi Kneževac na severu Banata smešteno je na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije. Zahvaljujući jednom čoveku, selo Podlokanj nije opustelo i tako doživelo sudbinu mnogih vojvođanskih mesta.

Podlokanj je jedno od od 35 novih sela nastalih u Banatu u vreme Kraljevine Jugoslavije.

Naselili su ga dobrovoljci solunci iz Bosanske Krajine, Hercegovine i Crne Gore. Među osnivačima sela bila su i dva strica oca književnika Dušana Dejanca iz Kikinde, koji je o njima i ostalim Podlokanjcima napisao knjigu.

"Morali su da prave kuće, nisu imali s čim da rade zemlju, ali je narod ovde ostao, gradio kuće, natalitet je bio veliki. Borili su se i napravili su jedno lepo selo, koje je 1945. godine imalo oko 630 stanovnika. Međutim, kao i u mnogim drugim selima u Banatu počelo je rasejavanje, tako da danas ovde živi svega 128 stanovnika", kaže književnik Dušan Dejanac.

Srećom po selo, u njega se iz Beograda pre tri godine vratio Milivoj Bata Klepić, diplomirani defektolog, a pre svega, zaljubljenik u umetnine i rodno mesto.

Kupuje napuštene kuće i renovira ih, a u muzeju smeštenom u obnovljenom seoskom Domu kulture čuva oko 130 ikona naših najpoznatijih samoukih slikara, zatim slike Milana Konjovića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića, preko 600 starih predmeta od grnčarije i 15 kilograma keramike stare pet milenijuma.

"Ja sam to nazvao 'Celo selo umetničko delo'. Čistimo kanale, a kosim i ja sa ostalima. Pored toga, napravio sam 20 umetničkih ćuprija u selu. Umetničke su zato što su u njih ugrađene skulpture Ilije Filipovića u kamenu", kaže Klepić.

U dvorištu muzeja nalazi se park skulptura savremenih vajara, a neke od njih, kao što je ona Mihajla Pupina, delo akademskog vajara Save Halugina, krase i ulične travnjake.

Zahvaljujući Milivoju Klepiću, Podlokanj, selo bez škole, zdravstvene stanice i pošte, postalo je turistička atrakcija i mesto poželjno za življenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво