Unapređenje kulturne saradnje sa Kuvajtom

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i zamenik ministra spoljnih poslova Države Kuvajt Halid Sulejman el Džarala potpisali su Program saradnje u oblasti kulture između dveju vlada za period od 2017. do 2019. godine.

Vukosavljević je istakao da je taj program deo niza sporazuma koje Vlada Srbije i Ministarstvo kulture potpisuju sa zemljama sveta u cilju obogaćivanja kulturne razmene, sadržaja i programa, koji vodi boljem upoznavanju, čvršćem vezivanju i prijateljstvu država i naroda.

Ministar je rekao da, na prvom mestu, planiraju osnaživanje saradnje institucija Kuvajta i Srbije, razmenu programa poglavito iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, a zatim i u oblasti tradicionalnih umetnosti, s obzirom na to da se i Kuvajt i Srbija imaju čime ponositi.

"Verujemo da će ovaj program doprineti da naša saradnja bude još jača i da će to doprineti osnaživanju dobrih odnosa dveju zemalja. Verujem da će građani Kuvajta i Srbije imati priliku da se u naredne dve godine upoznaju sa tradicijom, bogatim kulturnim nasleđem i savremenim stvaralaštvom dva naroda i dveju kultura", istakao je Vukosavljević.

El Džarala je izrazio nadu da će poseta delegacije Kuvajta i potpisavanje Programa saradnje u oblasti kulture dati dodatni podsticaj bilateralnim odnosima Srbije i Kuvajta i omogućiti kroz organizovanje sajmova i forume kulturnu razmenu dva naroda.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kuvajta rekao je da će njihovo Nacionalno veće za oblast kulture kroz danas potpisan program moći da uspostavi čvršću saradnju sa srpskim institucijama, posebno u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

"Očekujemo da će se naša kulturna razmena obogatiti i da će ovaj program biti odlučujući faktor u razvoju odnosa u oblasti kulture. Očekujemo i da će zahvaljujući ovoj poseti i sporazumu ojačati ukupni odnosi između naših zemalja", rekao je El Džarala.

Program, koji su potpisali Vukosavljević i El Džarala, predviđa saradnju muzeja i galerija i razmenu iskustva u oblasti kulturnog nasleđa, razmenu umetničkih izložbi i artefakata, razmenu iskustava u oblasti čuvanja, konzervacije i restauracije pokretnog i nepokretnog, kao i očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Predviđena je i saradnja u oblasti izdavaštva, štampanja i prevođenja književnih i istorijskih dela, razmena poseta i učešće na međunarodnim sajmovima knjiga, podsticanje razmene informacija i publikacija između Narodne biblioteke Srbije i Kuvajtske nacionalne biblioteke, kao i razmena stručnjaka, učešće na filmskim i pozorišnim festivalima.

broj komentara 0 pošalji komentar