Kraljevčanin prikupio vrednu kolekciju dokumenata iz 18. veka

Milanko Jemuović iz Kraljeva, spojivši ljubav prema istoriji stečenu u najranijoj mladosti i svoje kasnije umetničko opredeljenje, prikupio je veoma vrednu kolekciju retkih dokumenata, rukopisa i štamparskih otisaka iz 18. veka. Za razliku od mnogih kolekcionara, koji ljubomorno čuvaju bogatstva svojih zbirki, on, a posebno u ovoj godini u kojoj se obeležava jubilej Nemanjića, za buduća pokolenja publikuje sve vrednosti iz svog poseda.

Kada je kao dete, slušajući od starijih predanja o prošlosti Srbije sticao prva saznanja o istoriji, Milanko nije ni sanjao da će to prerasti u svojevrsnu strast i želju da postane deo čuvara srpske baštine.

"Od starijih se nešto prihvati, nešto se čuje, nešto se priča, onda to izazove radoznalost, a kod mene je to preraslo u neku kolekcionarsku strast baš iz razloga da bih to sačuvao, da bih možda i ja, kao ovo sada, pričao nekome drugom o nekim dokumentima, o nekim događajima, a uglavnom o dokumentima koje treba sačuvati za buduća vremena", ističe Milanko.

Uz razglednice, rukopise i knjige, najvredniji deo kolekcije su otisci srpskog bakroreza i drvoreza sa originalnih ploča iz 18. veka. Ovakvu zbirku poseduju samo Matica srpska i pojedini muzeji i biblioteke. Svest o njenoj vrednosti opredelila je i krajnje Milankove namere.

"Upravo moj cilj je, i na određeni način sam sebi dao zadatak, da to popularišem. Da mladim generacijama i ljudima od struke i koga to interesuje, prikažem sve. Jer, moje duboko uverenje je da život ne počinje sa nama, nego da traje dosta dugo i ostavlja poruke za budućnost", poručuje ovaj Kraljevčanin.

Uz pomoć prijatelja, Milanko je do sada objavio publikacije "Kraljevo na starim razglednicama", "Dolina vekova" i "Monografija manastira Žiče". Ovih dana priprema slično izdanje i o Studenici, a u planu je i najobimnija publikacija koja bi objedinila slike, crteže i dokumenta o svim manastirima sa područja Kosmeta, Srbije, Crne gore, Makedonije i Bugarske.

broj komentara 0 pošalji komentar