Prva domaća bespilotna letelica

U proteklih godinu dana u naoružanje Vojske Srbije uvedeno deset novih sredstava, konstruisanih u Vojnotehničkom institutu. Na 61. godišnjicu Istituta poletela je prva domaća mini bespilotna letelica "Vrabac".

Tri četvrtine naoružanja Vojske Srbije razvijeno je u Vojnotehničkom institutu u Žarkovu. Samo u proteklih godinu dana u naoružanje Vojske Srbije uvedeno je deset novih sredstava.

U godini u kojoj VTI obeležava 61. godišnjicu postojanja poletela je i prva domaća mini bespilotna letelica konstruisana u Institutu. Tim od deset stručnjaka Vojnotehničkog instituta na konstuisanju bespilotna letelica radio je dve godine.

"To je letelica sa popularnim nazivom "Vrabac". Ostala je u vazduhu 22 minuta. Ona može da se koristi za vojne svrhe i veliku primenu nalazi u civilstvu. U vreme katastrofa može da posluži za izviđanje terena kod poplava i požara, nadgledanje dalekovoda i kontrolu saobraćaja", navodi profesor dr Dragoljub Vujić, pomoćnik direktora VTI.

Pukovnik Miljko Erić, načelnik Sektora za elektronske sisteme kaže sa je letelica je namenjena za opremanje Vojske Srbije, posebno specijalnih jedinica.

"Ona treba da bude deo jedinstvenog komandno-informacionog sistema, na taktičkom nivou i kao senzor treba da šalje sliku tamo gde se komanduje", ističe Erić.

"Vrabac" jeftiniji od konkurencije

Letelelicu je proizveo vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović". U njen razvoj uloženo je oko 10 miliona dinara i kad počne da se prizvodi biće jeftinija od stranih.

"Ta klasa letelica je veoma tražen proizvod. Naša vojska je kupovala nedavno slične letelice, a imaće sada priliku da se oprema letelicom sopstvene proizvodnje. Mislim da tu leži dosta dobar potencijalni uspeh", ističe Nenad Miloradović iz preduzeća "Jugoimport SDPR".

U najvećoj vojnoj naučno-istraživačkoj ustanovi u Srbiji proteklih šest decenija, razvijeno je i uvedeno u upotrebu oko 1.500 sredstava naoružanja i vojne opreme. Ove godine započela je serijska proizvodanja aviona Lasta koji se izvozi u Irak.

"Mi nismo zemlja, ni po naučnom ni po tehnološkom kapacitetu, koja može da ide u korak sa najvećim svetskim silama na tom planu, ali u određenim domenima naoružanja i vojnih tehnologija koliko toliko držimo korak sa najnovijim dostignućima u svetu", smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

Protekle godine izrađeno je nekoliko prototipova daljinski upravljanih borbenih sistema. U Vojnotehničkom institutu kažu da bi i danas uz pomoć države mogli da projektuju novi domaći nadzvučni avion, čiji je projekat zbog nedostatka sredstava obustavljen pre dve decenije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи