Na Vračaru otkriven spomenik Milutinu Milankoviću

Spomen-obeležje velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću otkriveno je u istoimenom parku na Vračaru, između Bulevara oslobođenja i ulica Pasterove i Tiršove.

Spomen-obeležje otkrili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.

Srpski matematičar, geofizičar, građevinski inženjer, klimatolog, astronom. Svetski uvažavan naučnik. Sa Pupinom i Teslom čini trijadu najznačajnijih srpskih pronalazača. Milutin Milanković napravio je najtačniji kalendar, ali uprkos mnogim patentima javnosti je njegov celokupan rad malo poznat.

"Mislim da će posle ovog događaja srpski narod mnogo više da sazna ko je bio Milanković, da se zainteresuje šta je radio, čime je zadužio Srbiju i srpsku nauku", kaže predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.

Jedan je od deset najvećih svetskih naučnika u izboru NASE. Prvi srpski doktor tehničkih nauka. Reformisao je julijanski kalendar, a poznat je i po teoriji ledenih doba.

"Do nas dopiru informacije o spomen - sobi Milutina Milankovića u Mađarskoj akademiji nauka, o kutku Milutina Milankovića u Kraljevskoj akademiji u Stokholmu, a mi evo smo tek na nekim počecima i ovde u Beogradu i u njegovom rodnom mestu u Dalju. Sigurno je da će ovaj vek biti vek Milutina Milankovića", kaže upravnik Kulturnog i naučnog centra u Dalju Đorđe Nešić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da je ovo veliki i lep dan za našu prestonicu, dan kada je otkriven spomenik velikom srpskom i svetskom naučniku.

"Uspomena na Milankovića i na njegovo ogromno naučno delo akademskoj zajednici mora da bude i dalje predmet proučavanja, da njegovo delo čuva i kroz naučne radionice i kroz seminare i kroz stručne radove, i na mnoge druge načine, ovo je samo deo duga koji vraćamo ovom velikom čoveku", rekao je Vukosavljević.

Udruženje "Milutin Milanković" pre osam godina pokrenulo je inicijativu za podizanje spomenika. Konkurs je raspisan 2012. godine, i na njega je pristiglo više od 40 idejnih rešenja.

Spomenik Milankoviću otkriven je u istoimenom parku na Vračaru. Društvo bi uskoro mogao da mu pravi i Mihailo Pupin, kažu gradski čelnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара