Linta: Dve decenije posle rata, Srbi i dalje bez prava

Preostali Srbi u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na području lažne države Kosovo su građani drugog reda jer se njihova ljudska prava svakodnevno krše, saopštava Miodrag Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podseća danas, povodom Svetskog dana izbeglica, da 22 godine od završetka rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i 18 godina od završetka rata na Kosovu i Metohiji stotine hiljada proteranih Srba i drugih oštećenih građana i dalje ne mogu da ostvare svoja imovinska, stečena i brojna druga prava.

"Vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini vode politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba i nizom zakona legalizuju otimačinu srpske javne i privatne imovine. Preostali Srbi u Hrvatskoj, Federaciji BiH i na području lažne države Kosovo su građani drugog reda jer se njihova ljudska prava svakodnevno krše", piše u saopštenju.

Linta ocenjuje da su pravosuđa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini etnički motivisana s ciljem da se sudi samo Srbima, bez obzira na to da li su ili nisu počinili zločine, a da se oslobode krivične odgovornosti zločinci iz reda hrvatskog, bošnjačkog i albanskog naroda.

Linta poziva Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Savet Evrope, OSCE, SAD i Nemačku da zahtevaju od vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da konačno počnu primenjivati Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji koji štiti imovinska i stečena prava građana sa područja bivše Jugoslavije koja su imali na dan 31. 12. 1990. godine.

Takođe, da prestanu sa politikom dvostrukih standarda u suđenjima za ratne zločine, da se sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, poštuju i uvažavaju na jednak način, da se konačno reši pitanje nestalih, da se sankcioniše govor mržnje i da se pokrene ekonomski razvoj povratničkih krajeva, piše u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се