"Zaštita ćirilice i jezika važni za kulturološki opstanak društva"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže za RTS da je neophodno nizom mera ohrabrivati ćirilicu u javnom saobraćaju, ispisima na radnjama, u deklaracijama – kao izraz srpske baštine.

Nacrt Strategije razvoja kulture, o kome se mesecima govorilo, odnedavno je dostupan široj javnosti, a uskoro bi, kako se najavljuje, o tom dokumentu trebalo da bude otvorena javna rasprava, u više gradova u Srbiji. Ipak, i pre te rasprave, jedno od pitanja koje je privuklo veliku pažnju jeste tretman jezika i pisma. 

U Strategiji se na dva mesta govori o srpskom jeziku i ćirilici. Najavljuje se i formiranje posebnog tela – Saveta za srpski jezik. Zašto je ćirilici i srpskom jeziku potreban "specijalan tretman"?  

Mi ne mislimo da postoje neke teorije zavere niti da ćirilici neko radi o glavi, da se šaljivo izrazim, istorijski duh vremena je takav. Engleski jezik, čiji je izraz latiničko pismo, jeste u opticaju savremene komunikacije i logično je da latinica postaje pismo prvog spontanog izbora u, za nas, prevelikom broju slučajeva i to je posledica ovog trenutka.

Ono što mi pokušavamo da radimo nije guranje latinice sa strane, nije dezavuisanje latinice, nego samo pokušaj da se napravi jedan razuman otpor jednoj globalizaciji koja u svojim aspektima ima i pozitivne i negativne strane. Pitanje jezika i pisma je jedno od osnovnih pitanja identiteta i kulturnog jezgra jednog naroda, toga smo svi svesni i to nije samo pitanje definicije, zato smo mi pokušali da ga označimo kao bitno pitanje, da ga artikulišemo. 

Predviđaju se posebne mere – od poreskih olakšica za firme koje bi imale ćirilički logo, do nekih obavezujućih mera, kao što je za komercijalne televizije obavezno titlovanje ćirilicom bar 50 odsto filmova. Kako planirate da to sprovedete? 

Smatramo da je neophodno nizom mera ohrabrivati u javnom saobraćaju, ispisima na radnjama, u deklaracijama i dalje ćirilicu kao veliki izraz naše baštine i jednu od stvari na koju imamo razloga da budemo ponosni jer je to funkcionalno pismo na koje treba da budemo ponosni. Ako je pitanje jezika i pisma bitno, onda je jasno i da to mora da ima svoj refleks i u normama i u standardima i kada je u pitanju emitovanje programa stanica koje imaju nacionalnu frekvenciju. 

Ali jasno je da ministarstvo sad ne može da propiše da se obavezno koristi ćirilica i da vam je u tome neophodna i šira podrška. Na čiju podršku računate?  

Pre nego se uđe u javnu raspravu mi moramo kao društvo da zauzmemo stanovište da li su pitanja zaštite ćirilice i jezika bitna pitanja za kulturološki opstanak društva i naroda. Mi mislimo da jesu. I ako se društvo složi o tome, onda je pitanje realizacije zaštite tehničko pitanje. Naravno, nikakvo ministarstvo ni državni organi ne mogu da budu jedini normativni organi, niti da sprovode nekakvu kaznenu politiku. 

Neizbežno pitanje ovih dana, imajući u vidu i izbor predsednika vlade i rekonstrukciju vlade o kojoj se govori u medijima: očekujete li da ćete Vi biti ministar kulture i u vreme kada ova strategija bude predstavljana narodnim poslanicima? 

Ne bih da spekulišem o pitanjima koja nisu iz moje nadležnosti, u političkom se životu dešavaju promene, ali posao i mene i mojih kolega je da dok smo u poziciji radimo najbolje koliko možemo i da nastojimo da se efekti našeg rada i vide i da srpska kultura u nekom svom segmentu ostvari napredak. A kad je reč o vršenju funkcija, to je sve podložno promenama, videćemo, ne bih prejudicirao dalji razvoj događaja. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. jun 2017, 10:24) - зоран [neregistrovani]

писмо

Писмо се пише срцем, вољом, осећајем, свесношћу, припадањем, одговорношћу, љубављу, упорношћу, поштовањем.

Све друго је,
демагогија, (само)обмана, (само)заваравање, (себе)несвесност, интерес...

(subota, 10. jun 2017, 19:24) - ,," [neregistrovani]

О прописима и законима

А где ће Српско писмо бити законом обавезно?

(subota, 10. jun 2017, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Обавеза

Да би ћирилица опстала ипак се нешто мора и прописати као обавезно. осим овог што се помиње у тексту све декларације и етикете на производима за српско тржиште морају бити исписани ћириличним писмом. Ако "Кока Кола" може бити тако написана у Русији и Бугарској зашто не би могло и код нас. Друго, све јавне новине (штампа) мора бити на ћирилици, осим оних који су намењене мањинским заједницама. Све књиге, се такође морају штампати ћирилицом. Евентуално, не мора се прописати обавеза "мора", али се порезима латинична издања могу знатније оптеретити. Правдање издавача да користе латиницу како би се та издања лакше продавала на бившем југословенском простору су само изговор. Нисам приметио да ико од тих других било шта штампа на ћирилици. Дакле, могу они за тај простор штампати, издавати посебна издања.

(subota, 10. jun 2017, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

/

Погледајте само Мађаре како су решили тај проблем. Истина, они немају проблем са писмом али је код њих све, или скоро све, исписано на мађарском. Поштују туђе (или тако изгледа) али свој језик не препуштају случају. Јак осећај националне свести.

(subota, 10. jun 2017, 09:21) - anonymous [neregistrovani]

Уставне одредбе су јасне!

По Уставу Ћирилица има приоритет, али нико то не поштује годинама...Ми имамо проблем са поштовањем и применом прописа где је све јасно и где се не задире у финансије или сл.

Натписи да буду на Ћирилици,...сад еј некакав трнд двојезичних натписа свуда ; и улица и туристичких натписа и сл.----што је ОПАСНО!

Ћирилица мора да буде приоритет, и ако требна ређе да се дода латиница, то треба урадити тако што ће натпис на латиници бити видљиво мањих димензија(мањи фонт) ...
Имате искуство Грчке(туристичка сила), Бугарске, Кине, Јапана, Француске,Јерменије, Русије, Маћедоније,Израела, Арапских земаља,

Доминантни азиви морају да су на ЋИРИЛИЦИ( и странци могу брзо да препознају наше писммо, јер није сложено као грчко,јерменско, израелско, кинеско...) + што је занимљиво и стрранци кад дођу , осете да су у фдругој држави са другом лепом културом..
Смањити дажбине на сва издања на ћирлилици и други начини подрше јер Ћирилични фонт заузима више простора на папиру!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">