Dva miliona Srba živi u zemljama regiona

Izvan Srbije, u osam država regiona živi oko 1,9 miliona Srba, za koje su prioritetna pitanja njihovo ustavno i zakonsko definisanje, ali i imovinsko-pravna pitanja, učenje na srpskom jeziku, slobodno ispovedanje vere, izjavio je Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Vukman Krivokuća je, na Odboru za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije, rekao da je Srbija trajno zainteresovana da se srpska nacionalna zajednica slobodno razvija u ostalim državama, i da, bez obzira na njihovu brojnost, uživa sva individualna i kolektivna prava koja su garantovana međunarodnim konvencijama i bilateralnim međunarodnim ugovorima.

Kada je reč o 1,9 miliona Srba koji žive u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj, kao neke od prioriteta na kojima treba raditi vide i finansijsku pomoć matične države i domicilnih država za očuvanje srpskog jezika i obrazovanje Srba na srpskom jeziku, registraciju škola na srpskom jeziku, funkcionisanje medija na srpskom jeziku, uspostavljanje redakcija na srpskom u nacionalnim javnim servisima.

Krivokuća je naveo i da je od 2014. do danas, na konkursima za sufinansiranje projekata koje svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, kao i za čuvanje i negovanje srpskog kulturnog, etičkog i verskog identiteta, Srbija odobrila ukupno 143,5 miliona dinara za 385 projekata.

Istakao je i da je za 2017. opredeljeno 54,3 miliona dinara, kao i da se odluka o tome ko će dobiti novac očekuje uskoro.

"Dali smo podršku za 16 projekata koji se odnose na škole, kampove i edukativne radionice, za deset projekata koji se odnose na izradu i nabavku udžbenika, knjiga i didaktičkih sredstava namenjenih školama i bibliotekama", rekao je Krivokuća.

Dodao je da se oko 80 projekata odnosi na manifestacije, omladinske, sportske i kulturno-umetničke događaje, 22 su projekti u vezi sa medijima, 19 se odnose na izdavaštvo, 11 se odnose na pravnu pomoć, a pet za unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Srba u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво