Počele vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije

Zajedničke antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije, pod nazivom "Slovensko bratstvo 2017", počele su danas u blizini beloruskog grada Bresta, a trajaće do 15. juna na poligonu Oružanih snaga Belorusije koji se tamo nalazi.

Komandant beloruskih snaga za specijalne operacije Vadim Denisenko čestitao je predstavnicima ruskih, beloruskih i srpskih oružanih snaga na ceremoniji otvaranja trilateralnih vojnih vežbi, prenosi Tas.

Zamenik komandanta ruskih manevarskih snaga Aleksej Zgibnjev rekao je da je "prvi put u istoriji zajedničkih vežbi 'Slovensko bratstvo' formirana multinacionalna bataljonska grupa sačinjena od ruskih, beloruskih i srpskih vojnika, koji će izvoditi antiterorističke vežbe kao deo operacije održavanja mira".

Zgibnjev je istakao da predstojeće vojne vežbe ruskih, beloruskih i srpskih vojnika u okviru jedinstvene grupe pokazuju da su "te tri države ostvarile bližu saradnju i pripremaju se za zajedničku borbu protiv najvećeg zla našeg vremena – međunarodnog terorizma".

U vojnim vežbama "Slovensko bratstvo 2017" učestvuje više od 300 pripadnika ruskih vazduhoplovnih snaga, više od 400 pripadnika brigade za vazdušni napad beloruskih snaga za specijalne operacije i 50 pripadnika specijalne brigade srpske vojske, navodi ruska agencija.

Zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Belorusije i Ruske Federacije, pripadnici Vojske Srbije će do 11. juna uvežbavati različite segmente vežbe, radi priprema za njenu konačnu realizaciju od 12. do 14. juna, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Planom vežbovnih aktivnosti predviđeno je uvežbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Vežba "Slovensko bratstvo 2017" predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vežbe "Srem 2014", koja je realizovana na poligonu "Nikinci".

U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom "Slovensko bratstvo 2015" i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.

Prošle godine, trilateralna vežba "Slovensko bratstvo 2016" je izvedena na našoj teritoriji.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 06. jun 2017, 21:35) - Jovo [neregistrovani]

nerazumljiva izjava


Војници Србије на вежби у Белорусији
Заменик команданта руских маневарских снага Алексеј Згибњев рекао је да је "први пут у историји заједничких вежби 'Словенско братство' формирана мултинационална батаљонска група .
Ako smo slaveni i bratja , kako mozemo biti multinacionalini ?

(utorak, 06. jun 2017, 16:19) - DAVOR [neregistrovani]

Katar???

Situacija oko Katara mozda pametnom u Srbiji nesto govori??? Jer su i njih komsje preko noci proglasili opasnoscu za svoju bezbednost i strateske interese.

(utorak, 06. jun 2017, 14:01) - anonymous [neregistrovani]

Kao nekada partizanski oslobodioci zajedno na okupu

danas slovensko bratstvo zbližava ruski, srpski i beloruski narod na najboljim tradicijama antifašizma!

(utorak, 06. jun 2017, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Varsavski Pakt

Pod hitno vojni savez Rusije-Kine-Indije-Brazila----i svih onih koji su protiv NATO agresije i ekspanzije

(utorak, 06. jun 2017, 13:06) - anonymous [neregistrovani]

Браћа заувек

Братске земље и у добру и у злу увек треба да се држе заједно.

(utorak, 06. jun 2017, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Vezbe

Ovakve vezbe bi trebalo intenzivirati.