Vanredna situacija u Požegi i Arilju

Posle jučerašnjeg jakog nevremena i obilnih kiša u Požegi je proglašena vanredna situacija, rekao je zamenik predsednika opštine Vladan Kovačević. Vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje. U Ivanjici je olujno nevreme sinoć nanelo štetu usevima i domaćinstvima.

Odluku o uvođenju vanredne situacije u Požegi doneo je Štab za vanredne situacije, pošto je komisija izvršila uviđaj na terenu, javlja Beta.

Za nepuna dva sata čak 60 litara kiše sručilo se na požeški kraj. 

Nevreme je nanelo veliku štetu, a građani će od ponedeljka moći da Opštini prijave štetu, da bi je komisije procenile. Meštani kažu da su uništeni kukuruz i pšenica, da nema trave.

Bujični potoci naneli su mnogo kamenja i zemlje na puteve, a mestimično su se izlile reke Đetina i Lužnica.

Voda je odnela veliki deo useva i bašti, mnogi putevi i kuće su poplavljeni, ali je veći deo opštine još sinoć dobio struju.

Poplavljeni su mnogi domovi, proizvodne hale, a grom je izazvao požar na tri objekta.

Srećom niko nije povređen, a vanredna situacija polako se normalizuje, otklanjaju se posledice nevremena.

Zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević izjavio je da su u sinoćnom nevremenu najugroženiji istočni i zapadni delovi opštine, i to sela Zdravčići, Vranjani, Godovik, Rečice i Rasna, gde su bujični potoci naneli veliku štetu na infrastrukturi.

"U pojedinim selima kao što su Roge i Rečice na nekoliko mesta su odnete čitave deonice asfalta i to moramo što pre sanirati, jer u tim delovima su uglavnom staračka domaćinstva", rekao je Kovačević.

Dodao je da je dobio uveravanja od nadležnih iz Elektrodistribucije da će do večeras sva domaćinstva dobiti električnu energiju i da su kvarovi na niskonaponskoj mreži sanirani, ali da je u toku popravka visokonaponske.

"Situacija je takva da nismo u mogućnosti da se sami izborimo sa ovolikom štetom, pa ćemo biti prinuđeni da potražimo sami pomoć od Vlade Republike Srbije", rekao je Kovačević.

Vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje, a najteže je u mesnoj zajednici Kruščica, Grivska, Severovo, Radobuđa, Vigošte, Bogojevići, Latvica, Dobrače i Trešnjevica.

"Vanredna situacija se proglašava zbog uništavanja vodovodne mreže i rezervoara za pijaću vodu u pojedinim zaseocima, pojave klizišta, neprohodnosti opštinskih i zaseočkih puteva što je uzrokovalo odsečenost od ostalih delova opšine", rekao je predsednik opštine Zoran Todorović, prenosi Tanjug.

Dodao je da postoji teškoća u snabdevanju električnom energijom.

Obilne padavine podigle su nivo bujičnih potoka koji su nosili sve pred sobom.

Nevreme je oštetilo brojne puteve, mostove, poplavilo domaćinstva.

Porodica Milivojević iz Arilja se seća poplave iz 1965. godine, ali ne pamte da je ikada poplavni talas tako brzo narastao čak četiri metra.

Milan Milivojević priča da je nivo vode narastao za 15 minuta i da je voda nosila automobil.

Srećom bujica nije odnela vlasnika i automobil. Ekipe rade na otklanjanju posledica nevremena, a komisije su na terenu kako bi se sagledale razmere štete nakon oluja koja je protutnjala.

U Ivanjici je sinoćno olujno nevreme, koje je u večernjim satima zahvatilo pojedine delove opštine, nanelo štetu poljoprivrednim usevima i domaćinstvima koja su poplavljena zbog izlivanja bujičnih potoka, javlja dopisnik RTS-a.

Najviše problema imala su domaćinstava u selu Radaljevo gde je voda poplavila pomoćne objekte, dvorišta, podrume.

Sa obližnjih brda potoci su nosili granje i otpad pa su zapušeni kanali doveli do izlivanja velike količine vode, a oštećeni su i seoski mostovi i prelazi.

Voda se povukla, a meštani čiste domaćinstva i uz pomoć mehanizacije proširuje se korito potoka.

U Priboju je juče proglašena vanredna situacija jer su obilne padavine prouzrokovale veliku štetu na dve trećine teritorije te opštine.

Najviše je oštećena putna infrastruktura. Voda je odnela tri manja mosta, oštetila lokalne puteve, a u prekidu je bio i regionalni putni pravac Priboj - Pljevlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво