Izlile se reke u Krupnju, 12 kuća poplavljeno

Jako nevreme praćeno kišom je oko 16 časova pogodilo Krupanj i izazvalo poplave. Poplavljeno je 12 kuća, a velikom broju domaćinstava pretila je opasnost od plavljenja. Premijer naredio da u Krupanj dođu timovi koji će pomoći građanima, rekao je predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.

U okolini Krupnja je za sat i po vremena palo 70 litara kiše po kvadratnom metru. Reke su brzo nabujale, ali su se tokom večeri povukle u svoja korita. 

Pod vodom je bilo stotine hektara oranica u slivu reke Likodre, što je nanelo velike štete.

Najkritičnije je u selu Kržava, zaseoku Troska i u delu Krupnja u naselju Banjevac. U Trosci su bile polavljene dve kuće, a u Banjevcu 10 kuća. Voda se iz kuća povukla.

Predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović kaže za RTS da su na kritičnim mestima uvedene vanredne mere odbrane od poplava, kao i da je naveća šteta na putnoj infrastrukturi i koritima reka.

"Upravo branimo jedan most u Kržavi, koji je napravljen posle onih poplava 2014. godine", navodi Isailović.

Poručuje da ohrabruje činjenica da sve ono što je urađeno nakon poplava na suzbijanju i sprečavanju polava finkcioniše.

"Sve brane su bile pune do vrha, to je sprečilo veliku katastrofu. Možda bi bilo upravo isto kao što je bilo 2014. godine da nije sve to bilo preduzeto", ističe Isailović.

Meštani četiri sela bili su bez struje, ali su kvarovi otklonjeni. Trenutno je jedno selo sa 400 domaćinstava bez struje, a očekuje se da će snabdevanje biti normalizovano tokom prepodneva.

Štab za vanredne situacije je na terenu i angažovana je sva raspoloživa mehanizacija javnih i privatnih preduzeća, rekao je za RTS Milorad Simić, načelnik opštinske uprave.

Zbog izlivanja vode saobraćaj je bio otežan, ali je intervencijom službi normalizovan. 

U Krupnju su poplave 2014. odnele dva života. Tada su proradila brojna klizišta, a blokirani su i lokalni putevi. Uništene su 52 kuće, dok ih je oko 300 oštećeno, uništena su i 22 mosta, a potpuno je uništena kanalizaciona i vodovodna mreža.

Meštani su nekoliko dana bili blokirani, bez struje i telefona.

Opštinu Krupanj, koja prema popisu iz 2011. ima 4.429 stanovnika, u aprilu ove godine je pogodilo novo nevreme, grad i sneg su uništili voćnjake. Oštećeno je oko 500 hektara malinjaka.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво