"MUP neće tolerisati diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama"

Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o sigurnosti i bezbednosti LGBT osoba i reaguje odmah na svaki poziv, izjavila je državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković.

Na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije Biljana Popović Ivković je navela da Ministarstvo unutrašnjih poslova intezivno radi na svakom slučaju.

"Kada je MUP u pitanju, intezivno radimo na svakom slučaju i svako lice koje je počinilo prekršaj ili krivično delo procesuiramo u saradnji sa nadležnim tužilaštvom", rekla je Popović Ivković.

Precizirala je da MUP neće tolerisati nasilje, mržnju, niti bilo koji vid diskriminacije prema LGBT populaciji, ali i prema bilo kojem drugom građaninu.

"Primenićemo striktno zakone Srbije", istakla je državna sekretarka MUP-a Srbije.

Načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić je rekla da je Grad Beograd potpisao Memorandum o saradnji i da je jedan od sedam gradova koji je pristupio projektu sprečavanja diskriminacije protiv LGBT populacije.

"U martu smo organizovali obuku gde smo zaposlenima u Gradskoj upravi hteli da približimo LGBT populaciju i da im omogućimo da na lakši način pomognu građanima, pripadnicima te populacije, da ostvare svoje prava na lakši način", rekla je Pantelićeva.

Kako je navela, ideja vodilja za Grad Beograd je da svi građani, ma koliko da se razlikuju, imaju pravo na jednak život i jednake uslove u gradu.

"Dokle god se bilo ko od naših građana bude osećao ugroženim po bilo kom pitanju nećemo se smatrati slobodnim gradom. Ideja je da Beograd i dalje nastavi da podržava i širi misiju koju smo započeli ove godine", istakla je načelnica Gradske uprave.

Zamenica javnog tužioca prvog Tužilaštva u Beogradu Danijela Jokanović je rekla da Tužilaštvo kao organ gonjenja i preventivno i represivno uvek podržava ovakve akcije i da kroz svoja postupanja u svakom slučaju pokušava da bude dosledno u tome da zaštiti pripadnike LGBT populacije.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, obeležen je čitanjem različitih istinitih životnih priča LGBT osoba u Skupštini grada, a tom prilikom je ocenjeno da su homofobija i transfobija i dalje prisutni i da je svaki vid diskriminacije LGBT osoba nedopustiv.

Životne priče čitale su predstavnice različitih institucija koje su potpisale Memorandum o saradanji, a akciju je organizovala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osoba u Beogradu.

Memorandum o saradnji potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda - Gradska uprava, Gradski centar za socijalni rad, Više javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik građana, Zavod za javno zdravlje, kao i nevladine organizacije Gejten LGBT, As centar.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije ustanovljen je sa ciljem da se donosioci odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba, a obeležava se u više od 120 zemalja širom sveta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво